IT- og Telestyrelsen har de sidste mange måneder gennemført et udbud af administrationen af det danske internetdomæne – dvs. alle internetadresser, der ender på .dk. I dag er organisationen DIFO ansvarlig for dette.

IT- og Telestyrelsen har for nylig offentliggjort deres afgørelse. Den indeholder to citater:

”I medfør af den gennemførte evaluering skal IT- og Telestyrelsen meddele, at DIFO ikke kvalificerer sig som vinder af udbudet af administrationen af internetdomænet .dk.”

Men længere nede i teksten skriver de:

”IT- og Telestyrelsen vil ikke på nuværende tidspunkt offentliggøre navnet på den vindende tilbudsgiver.”

Forvirret? Valget er tilsyneladende faldet på det irske firma Afilias, der arbejder på vegne af den ikke-stiftede organisation dotDK. Men det er ikke sikkert. For som en anden kejser Pontius Pilatus, så vil IT- og Telestyrelsen ikke træffe valget selv. I stedet skal dotDK indenfor 60 dage skaffe sig tilslutning fra det danske internetsamfund. Det er usikkert om de kan opnå dette.

Vigtige erhvervs- og interesseinteresseorganisationer som Dansk Industri, Dansk Erhverv, Finansrådet, Forbrugerrådet, DANSK IT, Advokatsamfundet, IT-Branchen, Horesta og FDIH stiftede i 1999 den organisation, der i dag er ansvarlig for administrationen af .dk-domænerne.

Disse organisationer udpeger alle medlemmer til DIFO´s bestyrelse, som således repræsenterer et bredt udsnit af det danske internetsamfund. Den grundlæggende tanke var og er at sikre det danske internetsamfund en direkte indflydelse på udviklingen og administrationen af .dk-domænet.

Så hvorfor skal det danske internetsamfund så støtte skiftet af administrator? Fordi den nye administrator giver mere indflydelse, større gennemsigtighed eller lavere priser? Nej, nej og atter nej – hvis man skal tro IT- og Telestyrelsens egen vurdering.

Afilias er en international virksomhed, der er stiftet af en række store amerikanske domænevirksomheder. Afilias er sikret to pladser i foreningens bestyrelse. Er denne virksomheds vigtigste mål, at sikre det danske internetsamfund den afgørende demokratiske indflydelse på administrationen og udviklingen af .dk-domænet? Jeg tvivler.

Hvad angår priser, så har DIFO sat priserne ned de sidste år. I dag er prisen for at have et domæne i Danmark en af de laveste i verdenen. Mon dette vil fortsætte?

Læs mere om DIFO’s syn på sagen om “.dk”-udbuddet her.

Bragt som kommentar på epn.dk d. 1. juli 2008


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *