Nu er det bekræftet: Både Microsoft og IBM fyrer store mængder ansatte – også i Danmark. Ifølge Computerworld fyrer Microsoft 5.000 på verdensplan, heraf 90 i Danmark. De fleste i Microsofts udviklingscenter i Vedbæk. IBM har allerede sagt farvel til 2.800 globalt, og yderligere 13.000 er måske på vippen. SAP er også i gang med en større fyringsrunde.
De første i it-branchen, der mærker de nye tider, er fagforeningerne (i form af nye medlemmer) og de virksomheder, der lever af at rekruttere eller leje personer ud. Chefen for Microsofts danske udviklingscenter – Klaus Holse – udtalte til Børsen, at de vil sige farvel til lige så mange freelancere som fastansatte. En normal reaktion i krisetider, så Microsoft er næppe den eneste virksomhed, der også opsiger kontraktansatte.
Samlet set har nogle hundrede it-folk i Danmark mistet deres arbejde.
Er manglen på it-folk så endelig ved at være slut? Både nej og ja.
Knapt 100.000 danskere arbejder med it. Samtidig har der gennem mange år været mangel på forskellige typer it-specialister. Dette skyldes bla. at it-branchen har haft svært ved at rekruttere unge, dygtige mennesker til uddannelserne. Især kvinder.
Det antal it-folk, der er opsagt i Danmark de sidste måneder, er derfor kun en dråbe i havet.
Konsekvenserne af den historiske skæve balance mellem udbud og efterspørgsel af it-folk har været for høje lønninger, samt et forkælet forhold til hvad det vil sige at være en del af en virksomhed.
Af den grund kan det paradoksalt nok blive sværere at få fat i de gode kandidater. Næsten alle it-folk er meget tryghedssøgende. Derfor sidder mange af dem i øjeblikket og ”putter” sig i deres nuværende job, for at holde fast i lønninger, frynsegoder og kendte kollegaer i disse utrygge tider.
Derfor vil der mangle dygtige it-folk i Danmark en rum tid endnu. Dog vil der være et større udbud af digitale daglejere – med faldende timepriser for disse til glædelig følge.
Anderledes er situationen for it-folk i Østeuropa. Lige som nedskæringerne i byggebranchen primært går ud over de østeuropæiske håndværkere, så skærer de fleste danske virksomheder først østeuropæiske it-folk væk.
Jeg har lige været ude og besøge vores udviklingsteams i Ukraine. Det var meget tydeligt, at de var meget optagede af risikoen for at vi ville lukke vores engagement derude. De kan alle tydeligt huske, hvordan modgangstider føles. Det har de prøvet på egen krop.
Derfor oplevede jeg overraskende reaktioner. I Danmark er vi vant til, at udsigten til arbejdsløshed er bekymrende, men ikke livstruende. Det værste, der kan ske, er at vi må flytte i en mindre bolig. Men vi kommer næppe til at sulte eller fryse. Vores basale behov skal nok blive dækket, selv hvis vi intet har at lave. Derfor arbejder de fleste ubekymret videre. ”Det skal nok gå” er de flestes indstilling.
Sådan er det ikke nødvendigvis i Østeuropa. Og det kan tydeligt mærkes hos vores medarbejdere i Kiev. De spørger meget ind til, hvad der skal arbejdes med i næste uge, eller i næste måned. De vil gå langt for at bevare det job, de har, og dermed sikre en indtægt i den følgende måned..
Så i Østeuropa er der – stadig – massevis af velkvalificerede og velmotiverede it-folk til rådighed.
Bragt som kommentar i Jyllands-Posten d. 2. februar 2009
Skriv et svar