Et slag i skyen

Google har skiftet forretningsmodel – eller rettere: Suppleret den. De har ansat 1.000 personer, der skal sælge it-ydelser som er målrettet virksomhedernes behov. De to andre it-giganter IBM og Microsoft har taget handsken op og lancerer nu konkurrerende tjenester. Resultatet er mulige, store besparelser til danske virksomheder og en række nye, avancerede tjenester.

Google har opbygget en af verdens største it-installationer. Dette har de primært gjort for at kunne levere hurtige svar i deres kerneforretning – søgninger. På et tidspunkt har et – af de mange – kvikke hoveder i deres virksomhed fået den tanke, at denne infrastruktur også kan anvendes til at levere it-ydelser til virksomheder. Produkterne til dette er lanceret over det sidste år, og nu er salget startet – også i Danmark.

Googles virksomhedsprodukt er en reklamefri udgave af de ydelser, vi i dag kan anvende gratis. Eksempelvis Googles mail (gmail), kalender, dokumentdeling mm. Udover at slippe for reklamer er der også andre ting, man ikke får i den gratis udgave: Eksempelvis en høj, garanteret tilgængelighed, særlige faciliteter eller mulighed for support.

Produkterne skal altid bruges i en web-browser. Det er både en fordel og en ulempe. Det er en fordel, fordi det stiller små krav til brugerens pc; man kan nøjes med gammelt udstyr. Det er en ulempe, fordi mange virksomheders eksisterende systemer antager at brugeren anvender en eller anden tyk klient – typisk fra Microsoft eller IBM.

Google har derfor offentliggjort hvordan man kan integrere sine andre systemer til deres. Hvad flere er begyndt på – eksempelvis SAP.

En anden ulempe ved at anvende en browser er, at man kun kan komme til sin mail, når man er online. Dette løser Google ved at udvikle integration til eksisterende, tykke mail-klienter (som Microsoft Outlook) eller et særligt program, som gemmer mails og andre data fra browseren, så man stadig kan se dem, når man er offline. Men begge løsninger er lidt som at gå over åen efter vand.

Men hvis man ikke har særlige integrationsbehov, eller er online det meste af tiden, så er der tale om et godt tilbud: 300 kr pr år pr bruger. Og så skal man ikke tænke på anskaffelse eller drift af mailserver, spamfilter, intranet oma. Man skal have mange tusinde brugere før det begynder at kunne betale sig at anskaffe og vedligeholde den slags. Medmindre man allerede har udstyret kørende.

Microsoft og IBM ligger ikke på den lade side. De har begge lanceret lignende tjenester. Samtidig er de udformet således, at man kan blande tykke klienter med browserudgaven. Dermed kan virksomhederne tilbyde brugere, der ikke har behov for den tunge office-klient, en billigere og enklere it-løsning. Kombineres dette med web-adgang til virksomhedens øvrige systemer, kan der skabes billige adgange for ”letvægts”-brugere.

Alle tre kombattanter lancerer ikke kun mail-tjenester. De udvikler alle services, der udnytter at man er on-line, når man bruger dem. Eksempelvis videokonferencer, samtidig redigering af dokumenter og meget andet.

Men er der en hund begravet? Jeg kan få øje på to: Har man først placeret sine mails i internet-”skyen” og derefter fyret eller omskolet sine specialister, kan man kun vanskeligt tage opgaven hjem igen. Hvis priserne eksempelvis begynder at stige.
Et andet, muligt problem er beskyttelsen af data: Hvis man ikke ved, hvor data ligger gemt, så ved man heller ikke hvilken lovgivning, der beskytter dem. Derfor har Microsoft etableret deres løsning, så danske virksomheder er garanteret, at data er lagret i et Europæisk land – og dermed beskyttet af EU-lovgivning. Google bevæger sig – langsomt – i samme retning, mens IBM ikke endnu tilbyder dette.

Alligevel bør alle danske virksomheder alvorligt overveje at smide mailserveren ud af serverrummet og ind i internet-skyen. For der kan være mange penge at spare.

PS: Nej, Stein Baggers IT-Factory udviklede ikke IBMs løsning. IBM købte i januar 2009 det Hong Kong baserede firma Outblazes aktiviteter på området. Sammen med 40 mio brugere.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 17.november 2009


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *