Heinrich Görtz von Ohlen blev født i Hoppensen1 ved Hildesheim. Hans slægt kan føres tilbage til Casper von Ohlen, der blev født ca. 1670 og levede i Solling, et skovområde i Harzen.

Skrevet af Henrik Jensen, bearbejdet af Svend Jensen og Per Palmkvist Knudsen

Heinrichs barnebarn, Ole Jensen, har fortalt, at Heinrich var flygtet fra Tyskland, fordi han vist nok havde dræbt en mand i en duel. Han kom til Danmark sammen med »Musen«. Man mener, at »Musen« og Heinrich har drevet sørøveri. I hvert fald havde Heinrich en klemme på »Musen«, der måtte betale Heinrich penge, når denne forlangte det.

Da Heinrich kom til Danmark, fik han ansættelse på Gunderslevholm i Skelby. Den 17. december 1825 blev han viet til Ane Kirstine Hansdatter i Skelby kirke. I kirkebogen er følgende indtegnede som forlovere: Hans Hansen, tjener på Gunderslevholm, og gårdejer Peder Nielsen i Skjeldby.

I 1828 købte Thor Muus (1803–80) Sørup hovedgård for 70.000 rigsdaler, og Heinrich von Ohlen blev skovridder hos Muus. Han boede i en firlænget gård og hjalp Muus med landbruget, da denne ikke havde forstand på landbrug. Heinrich var meget dygtig. Han mærglede og drænede, hvilket var ukendt i Danmark på den tid. Han gjorde forsøg med at dyrke »valske« bønner, som skulle bruges til svinefoder. Engang Muus drillede ham med disse forsøg, slog han Muus i hovedet med en spand.

Undertiden var der stor jagt på Sørup, hvor flere øvrighedspersoner deltog. Flere af gæsterne boede så hos Heinrich og Ane Kirstine.

Engang fik Heinrich besøg af en barndomskammerat fra Mechlenburg-Schwerin. Han viste vennen hele sit hus og også en egekiste med 800 rigsdaler, som han havde samlet til at købe en gård for. Da vennen skulle rejse igen, fulgte Heinrich ham gennem skoven. Da de skiltes, belurede han vennen og så, at han ikke gik den vej, de havde aftalt, han skulle gå, og derfor fik Heinrich mistanke til ham. De følgende nætter havde han sit jagtgevær med i seng.

Heinrich var også ladefoged og skulle smide urostifterne ud ved fester. Han var meget stærk og kunne slå to voksne karle mod hinanden.

Muus havde nogle sønner, der skulle lære landbrug og senere overtage Sørup. Heinrich kunne ikke med »snothasene«, og det kom til et brud med Muus, der tilbød ham en stor gård, der hørte under Sørup. Men Heinrich var stolt og købte for sine egne penge jord i Skovmarken. Han nedbrød gården i skoven og genopbyggede den i Skovmarken. Han døde et par år senere, den 25. december 1844 og blev begravet på Vetterslev kirkegård. Hans datter Kristine Ohlensdatter var da 14 år.

Ole Jensen har således ikke kendt Heinrich von Ohlen, men han har flere gange mødt Thor Muus. Første gang, Ole sammen med sin far mødte Muus, sagde denne, idet han knyttede næverne: »Nå, du bliver nok lige så stor og stærk som din bedstefar von Ohlen, men nu skal du have nogle tæv.«

Derpå gav han Ole nogle penge, og det gjorde han siden hver gang, de mødtes. Trods det var Ole meget bange for »Musen«.

I 1869 forpagtede en af Muus’ sønner Sørup. Thor Muus døde i 1880 og ligger iført galla begravet lige uden for kirken i Vetterslev.

Efter Heinrichs død giftede Ane Kirstine sig med tømrer og hjulmand Niels Hansen. Hun døde i Vetterslev den 23. juli 1852.

Kilder

Rapport fra Personalhistorisk Institut, København, december 1963

Slægten von Ohlen 

Heinrich Görtz von Ohlen er født i Hoppensen ved Hildesheim i Hannover, eller et dertil grænsende sogn, 1788, tjente, da han kom til Danmark, på Gunderslevholm i Skelby sogn, i hvis kirke han viedes 17.12.1825 til pigen Ane Kirstine Hansdatter. Snart efter blev han skovfoged og parcellist i Vetterslev, hvor han døde den 25.12.1844 og begravedes 30.12. Hans hustru Ane Kirstine Hansdatter var født i Næsby by og sogn 31.1.1800 og døde i Vetterslev 23.7.1852. 

Datteren Christine von Ohlen var født i Vetterslev 29.8.1830 og blev sammesteds gift 13.11.1861 med Christen Jensen, gårdmand i Skovmark i Vetterslev sogn, født Sigersted 6.1.1829, søn af gårdmand sammesteds Jens Nielsen (1788–1867) og hustru Anne Margrethe Christensdatter (1802–66). 

En datter af Christine von Ohlen var Marie Margrethe Jensen, født i Skovmark i Vetterslev sogn 5.8.1866, død i Holmstol i Skannerup sogn 24.10.1920. 

Görtz Heinrich von Ohlen eller Heinrich Görtz von Ohlen kaldes også Heinrich Jörgen von Ohlen, idet navnet Görtz er en tysk form for Jörgen (Jürgen). 

Hans forældre var landmanden Anton Mathias von Ohlen og hustru Marie Dorothea Mettgen, som viedes i Hoppensen 17.4.1755. De flyttede tilsyneladende meget omkring på egnen. Efter dagbogsoptegnelser skal de være døde 1829 resp. 1795, men hvor findes ikke oplyst. De havde en del børn, og fra disse nedstammer den tyske slægt von Ohlen. Nævnte Anton Mathias von Ohlen (1749–1829) var søn af landmanden Heinrich Julius von Ohlen (1704–62) og hustru Anna Sophia Arnemann.

Om hans fader ved man kun, at han hed Caspar von Ohlen og er født omkring 1670. Han levede »im Solling«, et skovområde beliggende i Harzen på grænsen mellem Hannover og Braunschweig. Slægtens våben viser en træstamme med rødder, af hvilken vokser nye skud frem. Om dette skal symbolisere, at slægten er af gammel rod, men engang blev afhugget og der siden er vokset nye skud frem, skal være usagt. Der er jo altid nogen mening. 

I denne forbindelse kan der gøres opmærksom på, at der også findes en friherrelig slægt von Ohlen, som nu repræsenteres af Oberregierungsrat Joachim Freiherr von Ohlen i Düsseldorf. Denne er rådspurgt, men har ikke kunnet give nogen oplysninger om en forbindelse mellem disse tvende von Ohlen slægter, og den freiherrelige slægt bær også et andet våben, men af navnets lighed kan man måske gætte sig til, at den ovennævnte slægt von Ohlen kan være naturlige efterkommere til freiherrerne. 

Andre kilder

Aage Raussell: Danske slotte og herregårde 4. Hassing.

Ole Jensens mundtlige beretning til Henrik Jensen d. 21 april 1939

Personalhistorisk Institut, København, december 1963

Ane Kirstines og Heinrich von Ohlens bryllup i 1825. Rigsarkivet link-lives

Heinrich von Fohlens basale data ved brylluppet. Rigsarkivet link-lives

Ane Kirstine I Folketællningen 1845. Rigsarkivet link-lives

Ane Kirstines husstand I Folketællningen 1845. Rigsarkivet link-lives.

Tilblivelsen af denne artikel

Denne artikel er oprindeligt skrevet af min morbror, Henrik Jensen, som dels har interviewet Ole Jensen (som var von Ohlens barnebarn) i 1939, dels bestitle den ovenstående rapport i 1963.

I denne sammenhæng har jeg redigeret artiklen, samt indsat links mv til indhold, der kunne bekræfte de faktuelle oplysninger.

Jeg har også på Sørup Herregård fået bekræftet, Muus familiens tidligere ejerskab. Den oprindelige herregård nedbrændte fo rca. 100 år sidden.

  1. Ligger mellem Kassel og Hannover ↩︎
Hjem » Min tip-tip-oldefar Heinrich Görtz von Ohlen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *