Nu er det slut med julehygge og sulemad. Når vi har fejret det nye årtis komme, er det på tide at smøge ærmerne op, og komme hurtigt op i gear. Som jeg skrev i sidste uge, var it-udviklingen bemærkelsesværdig i det sidste årti. Men hvad venter os i det kommende årti?

Der er nogle tendenser, der vil præge udviklingen de næste mange år, tror jeg:

Brugerne har taget magten:
Internettet er blevet brugernes medie. Det vil smitte af på alle andre it-anvendelser. Mange it-afdelinger havde gerne set iPhones, Facebook og mange af de populære ting hen hvor peberet gror. Dette fordi de er komplekse at supportere og medfører mange sikkerhedsrisici. Men alle forbud er håbløse – i længden. Dette vil gøre it-hverdagen mere kompleks for dem, der er ansvarlige for, at it-systemerne fungerer i virksomhederne.

Alt bliver digitalt – og forbundet til internettet:
Den næste generation af internettet – IPv6 – gør det muligt at forbinde hvad som helst til internettet. Også helt almindelige produkter som biler, køleskabe, tv mv. I starten vil vi tale om, at de er ”digitale”. På samme måde som danskere over teenagealderen bruger ordet ”digitalkamera”, mens børn og unge blot nøjes med at sige ”kamera”.

Kapaciteten vil fortsat vokse:
Der vil komme nye teknologier, som sikrer den fortsatte vækst i kapaciteten af it-hardware og kommunikationsforbindelser. Det vil også være nødvendigt, for vores krav til kvaliteten af billeder og video vil kun vokse. Samtidig sletter de færreste noget, når først det er gemt i it-systemer. Lagring af de store mængder data bliver et kæmpe emne. Ikke så meget selve lagringen; det bliver faciliteter til at genfinde informationerne på en meningsfyldt måde.

Open source bevægelsen fortsætter:
Virksomheder deler i dag kildekoden mere end nogensinde før, og denne tendens vil blive forstærket. Derfor vil fokus i fremtiden være på services snarere end produkter. Microsoft vil komme under pres på deres hjemmebane: Pc-platformen og office-pakken. Brugerne har i dag gratis, velfungerende alternativer. Det vil tvinge Microsoft over på andre virksomheders hjemmebane. Især Googles.

It-produktionsopgaver flytter til Østeuropa, Indien og Kina:
I dette årti startede en udflagning af de mere manuelle dele af it-produktionen. Alt lige fra programmering til it-drift udføres i dag i andre lande, med et langt lavere lønniveau end i Danmark og med meget højere udbud af kvalificeret, højtuddannet arbejdskraft. Når det næste årti er forbi, vil der næppe blive udført it-produktionsopgaver i Danmark.

Kina som it-stormagt?
Vi har vænnet os til, at langt de fleste it-virksomheder er amerikanske. Under klimakonferencen demonstrerede Kina, at de er en ny supermagt. Kinesiske Lenovo købte IBMs pc-forretning i 2004. Kina har et højt it-uddannelsesniveau, et stort og voksende hjemmemarked, og i 2007 blev en lov om privat ejendomsret vedtaget. Samtidig er Open Source bølgen med til at muliggøre en helt ny it-industri. Dermed er ingredienserne tilstede til en meget kraftig it-cocktail. Om den nogen sinde bliver serveret – det er usikkert. Men muligheden er til stede.

Skal man tro de kloge analyse-virksomheder, vil det nærmeste fremtid – år 2010 – blive domineret af disse teknologier:

  • Cloud computing, hvor hele it-platforme eller delservices som e-mail leveres via internettet
  • Grøn it. Fokus på strømbesparelser ved at virtualisere servere og klienter
  • Web 2.0: De sociale netværk vil få yderligere medvind. Denne artikel – og den forrige – er baseret på dialog via på min blog (it-bossen.dk).

  • eLæsere – hvad enten det er eReaders eller pc-baserede tablets – vil blive udbredte.
  • Sikkerhedsløsninger: I manglen på konsekvent handling fra statsmagternes side, har cyber-banditterne frit spil. Derfor må virksomheder og borgere fortsat punge ud
  • Videokonferencer og andre digitale mødefaciliteter: Det er stadigt dyrt og CO2-forbrugende at rejse. Derfor vil flere benytte disse muligheder for at skære ned på rejseomkostningerne.

Det kontroversielle i de forudgående spådomme er, at det næste år – og det næste årti – igen vil blive domineret af teknologier, der har været til stede i lang tid. Men de vil blive anvendt på helt nye måder – og i helt andre sammenhænge. Mange af dem er endda ikke specielt kapitalkrævende. Så det er bare med at udnytte de nye muligheder. Før andre nationer overhaler os.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 29. december 2009


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *