Hvis jeg var på valg

De mange vigtige it-emner bør være en del af valgkampen. For de har stor betydning for vores fremtidige velfærd.

Selv de it-politiske ordførere bruger ikke meget energi på it-emner. For nu at sige det pænt. Flertallet (seks ud af ni) er ikke blevet citeret for en eneste it-relevante mening. Hverken under valgkampen eller op til den.

Hvis jeg var på valg, ville jeg bruge de følgende it-valgslogans. Som gerne må tyvstjæles – af alle partier og alle slags ordførere. Til gavn for vores fremtidige velfærd.

Undervurder ikke borgerne
Alt for ofte strander business-casen i selvbetjeningsløsninger på, at der skal tages for mange hensyn til en eller anden målgruppe med en stærk interesseorganisation. Sandheden er, at næsten alle danskere er parate til selvbetjening via internettet. Det viser netbankernes succes – og de fleste undersøgelser. Men naturligvis er der barrierer. Unge mennesker har eksempelvis ofte svært ved at forstå begreberne, når de skal forskudsregistrere skatteoplysninger.

Men der skal være noget at opnå for den enkelte, hvis man skal hjælpe det offentlige. Eksempelvis at få afgørelser med det samme – lige så snart oplysningerne er indtastet.

Fjern barriererne – nu
Der er mange digitale ildsjæle i den offentlige sektor. Men alt for ofte drukner deres indsats i intern gnidningsvarme i form af tunge arbejdsgange, eller i form af rivalisering mellem offentlige myndigheder. Andre gange er det uhensigtsmæssig lovgivning, som forhindrer myndigheder i at udveksle oplysninger.

Enhver selvbetjeningsløsning skal tage udgangspunkt i borgerens eller virksomhedens situation, og ikke opdeles i flere forskellige – blot fordi myndighederne ikke samarbejder tilstrækkeligt. Selvom dette kommer til at betyde, at myndigheden ved meget om dig. Men tænk bare på, hvor let det er blevet at selvangive – fordi masser af oplysninger sendes til Skat, så du ikke selv skal indtaste dem.

Straf dem, som ingen fejl begår
Angsten for at begå fejl er en af de vigtigste årsager til de omstændige arbejdsgange i det offentlige. I mange sammenhænge er dette forklarligt. De fleste bliver eksempelvis sure, hvis de bliver (sags)behandlet forkert. Men den samme holdning dur simpelthen ikke i it-projekter. Her er man nød til at forsøge sig frem. Nogle gange skabes gode resultater. Andre gange fejler man.

Den der ingen fejl begår, forsøger simpelthen ikke hårdt nok.

Vi vil have korte it-projekter
Langvarige projekter har en meget større risiko for at overskride budget, tidsplan og vigtigst: Ikke nå målet. Når først systemet efter år er leveret, kan det være forkert eller helt overflødigt. Senest har omfattende forskning fra Oxford Universitet endnu en gang mindet os om dette. Et it-projekt bør aldrig vare mere end et år.

Afskaf EU-udbud
Den største, enkeltstående trussel mod effektiv offentlig it er de alt for krævende EU-udbud. På den ene side har de aldrig medført hvad de skulle: At alle virksomheder – også små og mellemstore – kunne levere it-systemer til myndigheder i andre lande. Dét marked er i dag domineret af meget store globale spillere, og systemeksporten fra Danmark er bagatelagtig. På den anden side medfører udbuddene store omkostninger for alle, og de forlænger projekterne med et halvt år. Samtidig lægger de gift ud for det fremtidige samarbejde mellem kunde og leverandør – pga. de nødvendige detailspecifikationer.

Folketinget kan ikke afskaffe EU-udbud. Men det kan ændre den danske dukse-praksis. Eksempelvis ved at hæve den beløbsgrænse, der medfører EU-udbud, eller ved at nedlægge Klagenævnet for Udbud, som gør enhver embedsmand eller leverandør til den rene regelrytter.
Samtidig kunne det blive en del af vores EU-politik, at udbudsreglerne skal revideres. For de opfylder som skrevet ikke deres oprindelige formål.

Glem de tekniske detaljer
Når vi endelig læser en mening fra en it-politiske ordfører, er emnet oftest en ubetydelig detalje. Eksempelvis debatten om hvilket dokumentformat, myndigheder skal bruge.

I stedet burde politikerne bruge energien på at udtænke, hvad vi skal have ud af den teknologiske udvikling. For det har ingen som helst betydning, hvilke tekniske krav danske myndigheder stiller. Vores nationale offentlige it-marked er mindre end en dråbe i it-havet.

Politikerne skal stille klare krav til myndighederne. Fx at det maksimalt må tage 24 timer at oprette en ny virksomhed.

Lær af andre
Alt for tit har vi herhjemme genopfundet den dybe tallerken. Rejsekortet og IC4 tog er meget synlige eksempler, men der er mange andre. Der bør simpelthen udstedes et forbud mod at specialudvikle noget som helst i den offentlige sektor. For der findes med sikkerhed noget, der kan genbruges. Enten i en anden myndighed eller i udlandet.

It er alle vegne
Det er ikke kun indenfor administration, at it kan give gevinster. Mulighederne er mindst lige så store indenfor alle andre offentlige arbejdsopgaver. Selv pleje og omsorg. Borgerne er klar til at tage imod de nye muligheder. Men er politikerne?

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 6. september 2011

Faktaboks:

Hvem er de it-politiske ordførere?

Venstre – Michael Aastrup Jensen
Socialdemokratiet – Yildiz Akdogan
Dansk Folkeparti – Mikkel Dencker
SF – Hanne Agersnap (forlader Folketinget)
Det Konservative Folkeparti – Daniel Rugholm
Det Radikale Venstre – Morten Østergaard
Enhedslisten – Per Clausen
Liberal Alliance – Villum Christensen
Kristendemokraterne – Per Ørum Jørgensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *