I dag er det i-dag i Odder Kommune: Eleverne i to af kommunens folkeskoleklasser får udleveret en iPad. Samtlige lærere og pædagoger i kommunen fik deres iPad inden efterårsferien. Inden januar 2012 er slut, har alle folkeskoleelever i kommunen en iPad. Lige fra børnehaveklassen-poderne til 10. klasse-teenagerne. Dermed bliver Odder Kommune den første kommune i Europa, som har indkøbt tavle-pc’er til samtlige elever og lærere.

Et enigt byråd bevilgede i foråret 7,9 mio til indkøb af 2.580 iPads, tilhørende dækkener, uddannelse til lærerne, apps og andre vigtige ting. Mange penge i en lille kommune: Cirka 600 kr. fra alle i den arbejdsduelige alder i kommunen.

Atea var den eneste leverandør, som bød på opgaven, og de må være godt tilfredse: De får 2.731 kr. pr. iPad. Meget tæt på listeprisen, som er 2.959 kr. Ikke meget på så stor en ordre. Især da Atea har fået en værdifuld reference i et marked, hvor flere andre overvejer at følge Odder Kommunes eksempel.

Der er ca. 715.000 elever i grundskolen i Danmark. Gør alle skoler det samme, vil det svare til en national omkostning på 2,2 milliarder kroner. Vil vi få et tilstrækkeligt udbytte af en så stor investering?

Der er ikke mange erfaringer, der kan bruges til at give et svar på dette spørgsmål. Helsingør Kommune startede i august et næsten lige så omfattende skole-it projekt. Men det er for tidligt at drage konklusioner om effekten af deres projekt.

Seneste it-udrulning i samme ambitionsniveau var i 1998-1999 i Farum Kommune – i Peter Brixtoftes regeringstid. Her blev der først brugt 12 millioner kr. til hjemme-pc’er, internetadgang og printere til alle ansatte i kommunen – inklusiv lærerne. Året efter blev der anskaffet samme udstyrspakker for 25 millioner kr. til alle folkeskoleeleverne.

I 2004 foretog Birgitte Holm Sørensen og kollegaer fra Danmarks Pædagogiske Universitet en undersøgelse af resultatet af den store satsning i Farum – fem år efter. De kom frem til, at Farum Kommunes elever – ikke overraskende – anvendte it mere end andre. Samtidig mente hovedparten af eleverne, at pc’en havde haft stor værdi for dem. Dertil kom de sociale og pædagogiske aspekter. Som at lærerne kunne tage udgangspunkt i, at alle børnene havde en hjemmecomputer, uanset deres sociale status.

Dengang var teknikken betydeligt mere krævende end tilfældet er i dag, og nogle af familierne fik hovedbrud: Hvad skulle familier med mange skolesøgende børn eksempelvis stille op samme antal stationære pc’er?

Tavle-pc’ere er betydeligt nemmere at have med at gøre, både når de skal installeres, udleveres og bruges. Netop derfor valgte Odder Kommune disse – i stedet for bærbare pc’er, som Helsingør Kommune satser på.

Personligt kan jeg ikke finde ud af at taste lange tekster på en iPad. It-chef Jan Møller fra Odder Kommune gjorde mig opmærksom på, at sådan behøver børnene ikke at have det: De er ferme til at skrive tekster på mobiltelefonen, og de vil formentlig have let ved at lære at skrive på det nye redskab.
It bliver i stigende grad et helt naturligt middel i grundskolen, men den største effekt kommer, når hver elev har sit eget udstyr. Skolerne kan ikke kræve, at alle elever medbringer deres eget udstyr, har Ombudsmanden og Undervisningsministeriet stadfæstet i 2010. Derfor er kommunerne nød til at investere i yderligere it-udstyr til eleverne, selvom business-casen ikke er overbevisende. De kortfattede notater, politikerne i Odder Kommune har besluttet sig ud fra, indeholder da heller ingen konkrete – endsige målbare – resultatløfter.

I 2010 og 2011 blev der skåret hårdt i folkeskolernes budgetter i Odder Kommune. Man kunne derfor frygte, at der vil komme yderligere nedskæringer som følge af den nye satsning. Men det er ikke tilfældet – i det mindste ikke i 2012.

Familierne og folkeskolerne kan dog let få omkostninger, som ikke er budgetteret: Tavle-pc’en bliver af kommunen betragtet som en bog. Dette betyder, at elevernes forældre skal erstatte den, hvis det er deres børns skyld, at den bliver væk eller går i stykker. Eller skolen skal gøre det samme, hvis hændelsen skyldes forhold på skolen.

Der er meget stor forskel på en bog og en iPad: Både hvad den kan holde til, og hvad den koster: En tavle-pc kan ikke holde til noget, og koster 10 gange så meget som en bog. Enhver, der har set en folkeskoleklasse er næppe i tvivl om, at der vil går kort tid, inden en god del af det kostbare udstyr er sat ud af spillet. Glemt, stjålet, gået i stykker eller hvad der nu kan ske. Odder Kommune har ikke forsikret udstyret, så det er alene forældrene eller de enkelte folkeskoler, der kan betale regningen.

Et anden, relevant bekymring er også, om der overhovedet er undervisningsmaterialer til rådighed, som udnytter de nye muligheder? Digitale undervisningsmaterialer til pc’er er stadig i sin spæde start, og der er intet, som udnytter det mobile udstyr – endnu.

Der vil med sikkerhed dukke en række andre problemer op. For sådan er det altid, når man i it-verdenen er nogle af de første – hvad Odder Kommune er. Så må man erkende, at leading edge oftest er lig med bleeding edge.

Derfor er det klogeste altid at prøve nye muligheder af i mindre skala. Men det bliver spændende at følge erfaringerne fra kommunerne i Odder og Helsingør. Hvad alle bør gøre, inden der kastes yderligere millioner – endsige milliarder – efter udstyr og løsninger, som måske ikke er de rigtige. Eller alt for dyre i forhold til effekten eller andre investeringsmuligheder.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 1. november 2011


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *