”Pulsen” er høj i en it-afdeling. For nylig trak jeg en statistik i det system, som styrer arbejdsgangene i min afdeling. I runde tal viste graferne, at vi i 2010 modtog 1.600 bestillinger på it-udstyr, gennemførte 1.700 ændringer i produktionssystemerne, håndterede 3.700 hændelser, udførte 10.000 service anmodninger og besvarede 40.000 telefonopkald. Så vidt jeg ved, har vi ikke mere travlt end andre it-afdelinger.
Er der stadig er nogen, som tror, at ansatte i it-afdelinger bare sidder og spiller computerspil, mens de venter på at nogen ringer, så de kan sige: ”Prøv at genstarte pc’en”?
Det er ikke kun internt i landets it-afdelinger, der har været travlt i år. Der skete også meget i it-branchen.
Google indledte året med en storstilet lancering af deres helt egen mobiltelefon, Nexus One, som skulle tage kampen op med Apples iPhone og Nokias topmodeller. Telefonen blev solgt direkte fra Googles egen hjemmeside – verdens mest besøgte. Alligevel blev det et flop for Google. Alt for få eksemplarer blev solgt, og projektet blev droppet. Af uransagelige årsager valgte de sidst på året at prøve igen, denne gang sammen med Samsung.
Men softwareplatformen på telefonen (Android) blev en succes. Andre virksomheder som Motorola, HTC og Samsung havde stor succes med Android-baserede smartphones. Android blev den hurtigst voksende mobilplatform i 2010, og var den eneste, som kunne give Apples iOS kamp til stregen.
Nokia forsøgte at svare igen med nye top-modeller, men uden den store succes. Deres position som den førende mobiltelefonleverandør er nu truet. Det hjalp heller ikke at Nokia frigav deres egen mobilplatform Symbian som Open Source, så andre producenter frit kunne bruge den. Alle andre producenter valgte platformen fra – og anvender i stedet det lige så gratis Android.
Modsat synes der ikke at være nogen ende på Apples succes. Selvom næsten alle i starten af året udmeldte, at de ville komme med en tavle-pc i år, var Apple en af de få, som indfriede løfterne. Som sædvanligt satte de nye standarder for hvor hurtigt forbrugerelektronik kan rives ned af hylderne: Millioner af eksemplarer blev solgt, lige så hurtigt som Apple kunne nå at producere dem.
Microsoft var én af dem, som ikke indfriede tavlepc-løfterne. Selvom Steve Ballmer allerede i januar viste en prototype på en Windows 7 baseret tavle-pc, er den slags ikke kommet på markedet endnu. I stedet forsøger asiatiske producenter at levere lidt mindre tavle-pc’er, som anvender Android som operativsystem. Disse er dog ikke nær så brugervenlige og luksus-lækre som iPad’en. Apple har derfor stadig størsteparten af tavle-pc markedet for sig selv.
På andre områder havde Microsoft succes i 2010: Windows 7 til pc’er blev godt modtaget af de vigtige virksomhedskunder, modsat forgængeren Windows Vista, som blev en af virksomhedens helt store fiaskoer.
Virksomheden satsede store midler på andre produktområder: Deres mobile platform (Windows Phone 7) blev skrevet fuldstændig om, og mange af deres systemer – eksempelvis til e-mail – er nu tilgængelige via internettet som de såkaldte cloud-services.
Selvom det virker logisk at anvende Microsofts eller Googles store serverparker i stedet for at bøvle med egen it-drift, blev cloud-computing ikke den store succes i 2010. Begrebet kan derfor føjes til den lange liste af it-opfindelser, som først bliver en succes lang tid efter eksperter har udråbt dem til dette års vigtigste tendens.
Året bød traditionen tro på en række offentlige it-skandaler, eksempelvis de sædvanlige nedbrud af folkeskolernes testsystem eller den digitale tinglysning.
Et af årets mest udskældte it-projekter blev en succes: Mere end to millioner danskere har i skrivende stund aktiverede deres NemID, og bruger det flittigt: Der er allerede foretaget 60 millioner transaktioner (login eller signeringer) med NemID. Så hurtigt har ingen andre lande udrullet en digital signatur. Debatten om NemID minder mig om dengang Dankortet skulle indføres. Og hvem vil undvære Dankortet i dag?
I den private sektor var der sandsynligvis lige så mange it-skandaler som i den offentlige sektor. Men private virksomheder er bedre til at holde dem skjult. Som regel opdager man dem først, når it-chefen bliver smidt ud. En håndfuld it-bosser led denne skæbne i år.
Det er åbenbart ikke særligt karrierefremmende at få ansvaret for virksomhedens it-systemer.
Til gengæld keder man sig aldrig, mens man har det …
Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 21. december 2010
Skriv et svar