Mange års undervisning ændrer ikke på situationen: Jeg bliver aldrig en god standarddanser. Min krop kan simpelthen ikke lære de mange variationer udenad. Som konsekvens er det hele tiden min søde kone, der skal lede. Ellers støder vi hele tiden ind i hinanden, eller der går koks i de indviklede variationer.
Fritidsinteresser kan man vælge fra. Men på jobbet er det vigtigt for alle funktionschefer, at de hele tiden mestrer topledelsens koreografi. Det kræver gensidig forståelse og interesse for muligheder, krav og begrænsninger.
De fleste virksomheder er i dag helt afhængige af IT. Samtidig er vores it-systemer blevet meget mere komplekse, fordi de anvendes intensivt i alle arbejdsprocesser, i alle afdelinger og på alle lokationer.
Dermed kan en fejl i et it-system eller en blot en uhensigtsmæssig anvendelse få skadelige konsekvenser for virksomhedens evner til at udvikle sig og for dens økonomiske resultat. Eller kundernes tilfredshed.
Senest afslørede Berlingske i sidste uge, at it-kaos hos pensionsselskabet PenSam har medført, at tusindvis af PenSam-kunder i årevis ikke har fået årsopgørelser. Fordi de skal beregnes manuelt af dyre aktuarer. Berlingske dokumenterede også, hvordan PenSam måtte opgive et kæmpe it-projekt, hvilket kostede dem en nedskrivning af de immaterielle aktiver på190 mio kr i sidste regnskab. Ingen af delene indgyder tillid hos hverken Finanstilsynet eller kunderne.
Brugt rigtigt, kan IT øge kundetilfredshed og omsætning samt effektivisere de interne processer.
Man skulle derfor tro, at IT er et vigtigt emne for virksomhedernes bestyrelser. Det er der ikke meget, der tyder på, kunne man læse i denne avis forleden: En analyse udarbejdet af Analyse Danmark for Danske IT-advokater viser, at næsten halvdelen af bestyrelserne ikke er gode til at udnytte de it-strategiske muligheder. Og endnu værre: Spørger man it-cheferne, er det kun én ud af fem som mener, hans virksomhed er god til at udnytte de muligheder, it-udviklingen giver. Der er med andre ord et stort, uudnyttet potentiale.
Men hvad er egentligt vigtigst. At effektivisere eller de kundevendte aktiviteter? Det sjældent afstemt mellem de it-ansvarlige og deres ledelser, viser en anden undersøgelse:
Dansk IT og Rambøll Management Consulting tager hvert år temperaturen på it-anvendelsen i de 500 største danske virksomheder og myndigheder. Årets udgave af resultatet – ”IT i praksis” – viser, at direktøren og den it-ansvarlige ikke ser ens på verdenen: Hvor de it-ansvarlige synes at løbende effektivisering ved hjælp af it er vigtigst, synes de forretningsansvarlige, at kundefokusering er det vigtigste. Ikke overraskende, men det giver to helt forskellige prioriteringer i hverdagen.
Et andet område, hvor der mangler forventningsafstemning, er hvem der skal styre de nødvendige forandringer.
”IT i praksis” beskriver, hvor store forandringer it-projekter medfører: Næsten ni ud af ti it-projekter resulterer i tilpasning af arbejdsprocesser. Langt den mest almindelige årsag til frustration hos medarbejderne over it-projekter, skyldes at der sker ændringer i arbejdsrutinerne. Alligevel udfører næsten halvdelen af virksomhederne ikke en bevidst forandringsledelse, viser undersøgelsen. Derfor ender it-projektlederne alt for tit med at skulle varetage den forandringsledelse, der burde ligge hos linje- eller topledelsen. Med frustration og dårligere udbytte af investeringen som følge.
Den mest synlige konsekvens af den manglende gensidige forståelse, er hyppige skift af it-direktører. Eksempelvis har Coop, Carlsberg, Mærsk Line og Bane Danmark alle indenfor de sidste måneder skiftet deres it-ansvarlige. Den mindre synlige konsekvens er dårligere virksomhedsresultater, som skrevet tidligere.
Det er ikke kun ledelsen, der ikke forstå de it-ansvarlige. Tit forstår brugerne heller ikke it-systemerne. De fleste har prøvet it-løsninger, som kræver en større tekniker-eksamen at anvende. Fordi systemerne er indkøbt eller udviklet uden hensyntagen til målgruppens faktiske formåen. Med for lille brug og for store uddannelsesomkostninger til følge.
Det går ikke kun ud over medarbejderne – eksterne brugere rammes også. Eksempelvis viser Dansk ITs tal, at næsten alle danskere under 25 har prøvet den offentlige sektors it-løsninger. Men samtidig har næsten hver tredje svært ved at forstå det sprog og de begreber, der anvendes i løsningerne.
De fleste virksomheder og myndigheder forventer at øge graden af outsourcing indenfor it-området, dokumenterer ”IT i praksis”. Hvilket gør forståelsesudfordringen større. Rapporten afslører da også, at de myndigheder, som har outsourcet mest, har de dårligste digitaliseringsresultater.
Samtale fremmer forståelsen, som Monique Moullé-Zetterström fra hedengangne Mobilix sagde med sin charmerende accent. Der skal tale meget mere om it – i mange virksomheder, hvis it-anvendelsen skal blive en smukt koreograferet dans. Til glæde for virksomhedens resultater – og for deres kunder.
Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 11. september 2012