Der er alt for meget bøvl med it. Det er dyrt, sårbart og svært at ændre. Hvor ville det være rart, hvis it kunne komme ud gennem et stik i væggen, lige som strøm gør det. Dette er en drøm, mange har forsøgt at realisere de seneste 10 år. Uden held. Men nu er der håb forude – måske.
Internettets enorme udbredelse og tillidsvækkende stabilitet gør det muligt at tilbyde produkter på en ny måde. Mange af os har en gratis, privat e-postkasse hos f.eks. Google, Hotmail, Jubii, eller Ofir.
Andre gemmer og deler uden omkostninger feriebillederne på tjenester som Picasa, Flickr eller Facebook. Dette er kun to ud af de mange tilbud, der retter sig mod forbrugere. Fælles for disse tjenester er, at de er meget billige, stabile, og rigtigt gode. Pris og kvalitet hænger ikke sammen. Men på den fede måde!
Giganter laver totalløsninger
Hvorfor ikke forvente det samme, når man er en virksomhed? Den forventning arbejder store virksomheder som Microsoft, Google, Amazone, SAP og Oracle på at indfri ved at lancere tjenester, der på samme måde bruger internettet, men er målrettet til virksomheder.
Microsoft har som mål, at man vil have en mia. erhvervsbrugere på en kommende e-posttjeneste til virksomheder. Salget er startet, og store danske virksomheder kontaktet. Mine kilder fortæller mig, at der er tale om særdeles attraktive priser. Så det skal nok blive til en succes.
Google følger lige efter, men på en anden måde: Man har åbnet hele sin udviklingsplatform, så alle kan anvende den til professionelle tjenester. Mod et mindre gebyr. Man får m.a.o. samme muligheder som Googles egne udviklere. Uden al besværet med at udvikle og vedligeholde platformen, endsige holde den i luften.
Der er i dag ikke nok tjenester til, at virksomheder alene kan satse på den slags it ud af væggen-tjenester. Eller Software as a Service (SaaS) som de kaldes. Men det vil sikkert komme indenfor to-fire år.
Stor interesse
Allerede i dag er interessen stor. Konsulentfirmaet McKinsey har ifølge Computerworld opgjort, at tre ud af fire virksomheder vil eksperimentere med it ud af væggen. Og at virksomhederne i gennemsnit vil bruge 19 pct. af deres softwarebudget på det. Allerede i år.
På udbydersiden vil få virksomheder have tekniske og økonomiske kræfter til at spille en rolle i dette marked. Sandsynligvis højst tre-fire på længere sigt. Der vil dog næppe blive tale om et monopol, som Microsoft har det på kontor-området i dag.
Men er der torne på disse roser? Ja i høj grad.
It er altid sårbart. Selv de bedste kan have problemer. Det beviser IBM’s døgnlange nedbrud den 9. april og Amazone.coms timelange nedbrud den 6. maj. Tit er det også umuligt at få at vide, hvorfor nedbruddet skete, og om det vil ske igen. Som det skete for IBM. Derfor er det uklogt at lægge alle æg i én kurv.
Private oplysninger i andres hænder
En anden bekymring er, at vi kommer til at overlade vore myndigheders og virksomheders data til virksomheder, der er kontrolleret af andre landes lovgivning. I dag er dette primært amerikansk lovgivning. Og dermed ikke et stort problem.
Men hvad nu hvis en af disse virksomheder blev kontrolleret af virksomheder fra f.eks. Saudi-Arabien, Kina eller Rusland? Ville vi så synes, at det var i orden, at personlige oplysninger, mails mellem folketingsmedlemmer, eller vigtige industrihemmeligheder blev beskyttet af disse landes lovgivning? Næppe.
Prøv endelig at forestille Dem, at disse nye it-kraftsleverandører pludselig finder på at danne et kartel, hvor de diskuterer pris og kvalitet. Eller en nedsættelse af kapaciteten. Det vil få halvfjerdsernes oliekrise til at ligne den rene skovtur.
Derfor håber jeg, at der også i fremtiden vil være alternativer til it ud af væggen. Jeg vil nemlig gerne have kontrol over nøglen til min egen indgangsdør.
Det har jeg – måske – helt bogstaveligt ikke om få år. Mere om det i næste uge.
Bragt som kommentar i Jyllands-Posten og på epn.dk d. 16. juni 2008
Skriv et svar