USA har siden “IT” hed “EDB” været hjemsted for de vigtigste it-virksomheder. Derfor har mange af os været så optagede af, hvad de vestlige it-virksomheder bedrev, at vi ikke opdagede, at fremtidens it-dominans kommer fra øst.

Prøv at svare på de tre spørgsmål: Hvem er verdens største leverandør af smartphones? Hvem er den største pc-producent? Eller hvem er den største leverandør af udstyr til teleselskaber? Svarene er overraskende for de fleste:

Koreanske Samsung var i tredje kvartal langt den største leverandør af smartphones. Dobbelt så stor som Apple. Og mange gange større end Nokia, som ikke engang er i top fem-listen mere. Tre ud af ti smartphones sælges nu af Samsung. Apples markedsandel er ”kun” halvdelen af dette. Amerikanske RIM, som leverer BlackBerry-telefonerne, har stadig godt fire procent af markedet, men de er skarpt forfulgt af kinesiske ZTE og taiwanesiske HTC. I følge analysefirmaet IDCs seneste tal.

Kinesiske Lenovo blev i tredje tredje kvartal verdens største pc-producent, og fortrængte dermed HP fra denne plads, vurderede analysefirmaet Gartner forleden. IDC kommer frem til et lidt andet resultat. Men de er ikke i tvivl om retningen: Lenovo vinder terræn i det vigende pc-marked, og deres amerikanske rivaler HP og Dell taber. HP solgte 16 % færre pc’er i tredje kvartal end i samme kvartal året før, Lenovo solgte 10 % flere.

Kineske Huawei er i dag verdens største leverandør af udstyr til teleselskaber, efter de fortrængte svenske Ericsson fra tronen. Mens Hauweis omsætning vokser – falder konkurrenternes, vurderer Financial Times. Huawei er også begyndt at få solide lunser af markedet for netværksudstyr til virksomheder og forbrugere. Også herhjemme.

Samtidig har de nye asiatiske virksomheder hjemmebanefordel i mange af de voksende økonomier. En fordel, de vestlige virksomheder ikke har. Et forhold, der kun vil styrke de nye vinderes position.
Men hvad gør man så ved det? Først kan man jo prøve at miskreditere de ”fremmede” leverandører.
Senest blev Huaweii i USA og Australien beskyldt for at have installeret digitale bagdøre i deres systemer, for at kunne drive spionage eller anvende udstyr fra Huawei i cyberkrige..

Det er efterhånden veldokumenteret, at stormagter som Kina driver industrispionage og forskellige former for internetkrig. Senest afslørede Bloomberg, at kinesiske hackere i 2009 havde fået fuld adgang til fortrolige dokumenter på servere hos Coca-cola. Lige inden virksomheden ville opkøbe en stor kinesisk virksomhed. En handel der kort tid efter gik i vasken.

Derfor kan det virke nærliggende at beskylde et kinesisk firma for bevidst at indbygge sikkerhedshuller. Især hvis virksomheden fremstår hemmelighedsfuldt og hvis stifteren har en fortid i den kinesiske hær. Hvad Huaweis Ren Zhengfei har.

Huaweii reagerede fornuftigt på beskyldningerne ved at tilbyde den australske regering adgang til kildekoderne til deres systemer. I England er Huawei storleverandør til British Telecom. Derfor er der oprettet en særlig enhed, der sikkerhedstjekker alt udstyr inden det indgår i televirksomhedens netværk.

Men er amerikanske Cisco eller HP blevet mødt af de samme krav? Nej. Selvom de begge leverer udstyr, der er lige så centralt placeret i virksomhedernes infrastruktur som Huaweis. Måske skulle de det, for den amerikanske regering er mindst lige så aktiv indenfor cyberspionage og cyberkrige som den kinesiske regering er det.

Naturligvis skal man forholde sig til mulige sikkerhedsproblemer. Uanset hvor udstyret kommer fra. Men det er lige så vigtigt at forholde sig til, hvad de nye økonomiers dominans på it-markedet kommer til at betyde fremover. Og hvorfor den er opstået.

Grundlaget for Samsungs, Lenovos og Huaweis succes baserer sig alle på teknologier, der er skabt i vesten. Men de har været bedre til at erobre markedsandele. Ikke alene på grund af pris: Deres produkter er ikke altid de billigste.

De har fået unødvendig hjælp af HPs og Nokias ledelser, der har foræret deres konkurrenter markedsandele gennem tåbelige handlinger. Som HPs udmelding om, at de overvejede at frasælge deres pc-aktiviteter – for kort efter at ombestemme sig. Eller Nokias udmelding om at droppe deres egen mobil-platform et år inden de nye modeller kom i butikkerne. Sådanne udmeldinger har før kostet it-virksomheder livet, og det har tydeligvis kostet Nokia deres kæmpe markedsandel og HP førerpositionen.

Om fremtidens it-teknologier fortsat vil blive opfundet i vesten, vil tiden vise. Men de nye økonomiers voldsomme uddannelses- og teknologisatsninger vil helt sikkert ændre balancen. Endnu en god grund til – også – at rette it-blikket mod øst.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 13. november 2012