Vi nu er i gang med et år, der bliver helt anderledes end de fleste andre år. Jeg har samme fornemmelse, som hvis jeg var ombord på et skib, der venter rigtigt dårligt vejr: Alle forberedelser er gjort; nu er der ”kun” tilbage at stå uvejret igennem.
På et skib er det en umulig tanke at give op. I stedet tager man bestik af vejrsituationen og forbereder sig så godt, som man kan. På samme måde kan vi bruge it til at forberede os på de tider, der kommer. It kan bruges til at reducere omkostninger, erobre markedsandele og skabe helt nye produkter.
Rammerne for danske virksomheders anvendelse af it vil også ændre sig markant i året, der kommer. Mit gæt er, at følgende seks tendenser vil præge it-forbruget det kommende år:
Priserne falder
Det lyder banalt, men det gælder også for it. Alle priser vil komme under pres. Dermed er tiden kommet til at genforhandle it-kontrakterne. Jeg har allerede indgået en stor, treårig aftale, hvor vi har aftalt, hvordan priserne reguleres nedad. Når markedsniveauet bevæger sig den retning. Og da mange virksomheder anvender 2-5 % af deres omsætning på it, er der grund til at holde et vågent øje med it-prisudviklingen.
Selv store it-firmaer kan dø
Den første skilsmisse i it-industrien er allerede annonceret: Siemens forlader partnerskabet med Fujitsu i Fujitsu-Siemens d. 1. april 2009. Og det bliver helt sikkert ikke den sidste strukturændring i den kommende tid. It-branchen er en nådesløs sektor, hvor selv de største spillere risikerer undergang og glemsel. Derfor er det – fortsat – vigtigt aldrig at satse på én it-hest. Hav altid et alternativ klar, hvis den foretrukne leverandør forsvinder. Eller ændrer produktstrategi på en måde, din virksomhed ikke kan leve med.
Dem der lærer af de bedste vinder
I krisetider er der mindre rum til fejltagelser. Mange it-afdelinger har historisk fået lov til at indrette deres arbejdsprocesser, som de ville. Det næste år kommer der et naturligt fokus på, om pengene nu bruges fornuftigt. Og her er brug af best-practices som ITIL og Prince2 en passende målestok. ITIL kan bruges til at definere hvordan drift og service af it-ydelser bedst tilrettelægges. Prince2 beskriver hvordan man bedst styrer it-projekter.
Virtualisering får sit store gennembrud
Vi kommer til at se det endelige gennembrud for metoder til at dele fysiske servere op i flere virtuelle servere. Hvorfor betale for at strøm og køling til 40 servere, når man kan nøjes med at betale for 10 eller 20? Og virtualiseringsbølgen stopper ikke her: Pc’er kan også gøres virtuelle. Dermed kan man udskyde de dyre opgraderingsregninger til det udstyr, der står på brugernes skrivebord.
IT ud af væggen bliver almindeligt
Selve serverrummet kan også blive virtuelt. I stedet kan computerkraft blive leveret over internettet. Som eksempelvis internetboghandlen Amazone.com allerede gør det. Alle virksomheder kan købe server- og lagringskapacitet af Amazone, hvis de en overgang har et større forbrug end normalt. Store kæmper som IBM, Google og Microsoft går længere end dette: De vil gerne tilbyde samlede programpakker som eksempelvis mail- og kalender til virksomheder – direkte fra internettet.
Variabilitet er konge. Østeuropa vinder.
Det er ikke kun på server-området at vi får brug for helt nye niveauer af variabilitet. Vi får også brug for hurtigt at kunne komme af med folk. Eller lige så hurtigt ansætte en masse. For krisetider er ikke kun nedskæringstider. Det er også tider, hvor nye markeder kan erobres. Og det kræver meget ofte it-udvikling. Denne udfordring kan løses ved at anvende danske freelanceansatte eller konsulentfirmaer. Her er problemet imidlertid omkostningen. Og i Indien er priserne langt fra så lave, som de var. Mange danske virksomheder har derfor allerede fundet et væsentligt billigere alternativ ved at supplere dansk udviklingskapacitet med medarbejdere i Østeuropa. Dels fordi højt kvalificerede it-ressourcer er til stede i store mængder. Dels fordi de østeruropæiske timepris er under en fjerdedel af danske konsulenthuses. Derfor vil vores forbrug af østeuropæiske it-folk vokse næste år.
Disse seks punkter er mine spådomme. Men som med vejret til søs, så er det vigtigt at holde øje med udviklingen. For situationen kan hurtigt ændre sig.
Bragt som kommentar i Jyllands-Posten d. 6. januar 2009
Skriv et svar