Kan Jamulus erstatte fysisk samvær?

Jeg brugte Jamulus til at spille sammen med andre – selvom fysisk nærvær var svært.

Fakta:
Jamulus hentes via Jamulus.io
Programmet kan afvikles på Windows, MacOS og Linux.Kræver:en bredbåndsforbindelse, et kabel mellem routeren og pc’en en boks, der kan koble instrumentet til pc’en eller mac’en hovedtelefoner med kabel. Der er mere end 140 gratis servere, som forbinder brugerne. Brugere kan søge hinanden via Lounge.jamulus.io Se nogle af dem spille live lørdag aften på Youtube-kanalen World Jam. Hjælp til programmet fås i Facebookgruppen ”Jamulus (official group)”.

Mine første oplevelser med Jamulus – skrevet under corona-isolationen

Jeg lukkede øjnene og nød det, mens flere og flere kom til, fordi vi spillede Bob Dylan’s ”Knockin’ on Heavens Door”. Til sidst var vi mere end ti: Sang, Bas, trommer, klaver, orgel, guitarer, trompet, ja alt hvad der skulle til, for at få det til at lyde godt.  Deltagerne kom fra Danmark, Tyskland, Finland og Ukraine.  Og jeg kunne spille live sammen med dem. I min dagligstue. Skønt!

Det var ikke en drøm, selvom jeg har tørstet efter det længe: At kunne spille musik sammen med andre. Alle øvelokaler er lukkede under pandemien, og det er lige så uforsvarligt at synge og spille sammen med andre end de nærmeste i private hjem. Samtidig er det ikke muligt at spille musik sammen via populære tjenester som Microsoft Teams eller Zoom. Den lille forsinkelse, der er, gør samspil umuligt.

Men for nyligt blev jeg opmærksom på en række græsrodsprojekter, der udviklede gratis programmer og tjenester, som gør forsinkelsen mindre. Det første, jeg prøvede, var Jamulus. Alt hvad man skal bruge er en pc eller en mac, en stabil bredbåndsforbindelse, og så en omformer til at koble ens instrument til pc’en eller mac’en. 

Jamulus er et såkaldt Open Sourceprojekt, hvor programmerne udvikles således, at alle kan bruge dem og arbejde videre på dem. Ganske gratis. Projektet styres af den tyske forsker Volke Fischer. Jamulus består at to forskellige programmer: Et, som installeres på pc’en eller mac’en, og et som installeres på serverne, som forbinder brugerne.  Der findes ikke statistikker om udbredelsen, da klient-programmerne er gratis og da broderparten af serverne drives af frivillige. Men der er ifølge explorer.jamulus.io i skrivende stund 147 offentligt tilgængelige servere til rådighed. De fleste i Europa. Hertil kommer et mindst lige så stort antal lukkede, private servere. 

Mine første forsøg med Jamulus var famlende som en radioamatør på nye frekvenser. Når først softwaren var hentet og installeret, skulle jeg finde de rette servere, hvor der var nogen at spille sammen med. Men man lærer hurtigt at finde de steder, hvor der er ligesindede med samme musiksmag og samme døgnrytme, hvor man spiller. Og så er det ellers bare at jamme med.

Min næste hurdle bliver at få medlemmerne i mit band med på tjenesten, så vi kan øve sammen igen. For løber man ind i fejl og problemer, så kan det tage lidt tid at få dem løst. Men der er masser af hjælp at hente fra andre brugere på Facebookgruppen ”Jamulus (official group)”. Og jeg har dannet vores egen Jamulus-server på Amazon, så vi kan spille sammen uden at blive forstyrret. Det koster knapt 7 dollar om måneden. 

Hver lørdag aften arrangeres der et Jamulus WorldJam hvor en række grupper optræder via Jamulus og Zoom fra deres dagligstuer. Nogle er klart bedre end andre. Men det beviser, at det sagtens kan lade sig gøre at spille sammen via internettet, uden at være sammen.Fremtiden for Jamulus er – som med andre Open Source projekter – uvis. Men der er allerede kommet konkurrerende programmer, og de første kommercielle servere har set dagens lys. Så mon ikke, det er muligt at øve med hele verdenen i en rum tid endnu?

Hjem » Jamulus – som at være der selv


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *