Januar er præcis lige så mørk som december. Men modsat julemåneden er der ingen formildende omstændigheder i form af julebelysning, sulemad eller store mængder familiehygge. Da mit generelle humør i høj grad er ligefrem proportionalt med lysmængden, er januar på ingen måde min favoritmåned. I år skulle vi endda have en solformørkelse, som tærede på de få, lyse timer.
De første mørke og kolde arbejdsdage i det nye år var der en del iPhone brugere, der kom for sent, fordi de ikke var blevet vækket af deres telefon. Årsag: En softwarefejl i telefonens styresystem iOS. Det er helt utroligt, at en så forudsigelighed begivenhed som et årsskifte stadig kan volde programmører vanskeligheder.
Ups! Jeg skal passe på med at skrive dårligt om Apple, for deres januarhumør er vist heller ikke det bedste: I Grækenland påkaldte Dimitrios Papadimitriadis sig således en lokal Apple-forhandlers vrede, ved at skrive på internettet præcis hvor utilfreds han var med den behandling, han havde fået, da han fik problemer med sin dyre iMac. Den græske virksomhed har sagsøgt ham for 1.5 millioner kr med den begrundelse, at han svinede virksomhedens rygte til. Skrev Computerworld.dk.
Desværre kan jeg ikke få januar til at gå med at læse mærkelige historier som den ovenstående foran pc’en. Det skal den nyeste salgsmodedille nok sørge for: Den består i en sand meteorsværm af undersøgelser om dette eller hint. Forløbet er som regel, at jeg bliver ringet op af et ungt menneske, som pænt spørger mig om jeg er ansvarlig for vores indkøb af et eller andet. Da jeg som it-direktør sjældent kan svare ”nej” til dette spørgsmål – i det mindste på it-området – tilbyder de mig omgående, at jeg kan deltage i en undersøgelse. ”Det tager kun 5-10 minutter”, lover de. Selvom det aldrig holder.
Derefter følger en lange række mere eller mindre seriøse spørgsmål som: ”Hvad vil det betyde for dig som indkøber, hvis der kom øget konkurrence på dette marked”? Når tiden er spildt første gang, går der ikke lang tid, før næste runde følger: Nu ligger rapporten klar, og de vil gerne komme forbi og præsentere resultatet, eller de inviterer til brunch, eller hvad de nu kan finde på, for at finde en anledning til at kunne lovprise dem selv og deres produkter.
Det ville være meget nemmere for alle parter blot at bede om et møde. For jeg har intet imod at tale med sælgere, som gerne vil fortælle mere om deres produkter eller deres virksomhed. Det er trods alt en effektiv måde at blive opdateret på, hvordan it-markedet udvikler sig. Både teknologisk og prismæssigt.
Det kræver blot, at sælgerne forbereder sig bare en lille smule, inden de dukker op. I stedet for at hive den sædvanlige powerpoint-præsentation frem, og gentage det samme, som de sagde til de sidste 10 kunder. Der sikkert heller ikke købte noget.
Tilbage til hviletiden ved pc’en: Jeg skulle lige slå en adresse op på krak.dk. Så blev jeg igen bedt om at deltage i en undersøgelse! Denne gang en af de andre store undersøgelses-svøber, hvor brugerne skal svare på en lang række spørgsmål, når de hurtigt skal ind og finde nogle oplysninger. Ikke den bedste tilstand at være i, når man skal komme med en velovervejet mening. Som min klumme-kollega Lars Nielsen siger: ”Man bliver så irriteret, at man svarer, og det sker jo helt uden ansvar for nogen. Hvem kan bruge det til noget?”
Måske er Lars og jeg bare særligt udsatte, men jeg tror det næppe. Skru nu lidt ned for hyppigheden af disse undersøgelses-popups alle i internetsites! I det mindste her i januar.
Er der da slet ingen glade mennesker i januar? Jo da: Steve Ballmer så afslappet og glad ud, da han åbnede det årlige Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas i sidste uge. Det skyldes sandsynligvis ikke Malou Aamunds skift fra Folketinget til hans virksomhed. Og heller ikke fraværet af de store produkt-nyheder i hans tale.
Han kunne have valgt – igen – at fremvise en Windows-baseret tavle-pc. Det gjorde han sidste år, men den kom aldrig på markedet. Til gengæld blev flere af sådanne præsenteret på udstillingen – angiveligt snart klar til salg. Men det bliver op af bakke for Microsoft: Langt de fleste tavle-pc’er, som blev præsenteret på CES, anvender Googles Android som platform.
Nå – jeg må se at komme væk fra pc’en, skrue smilet på, og huske at alle medarbejdere har ret til nærvær fra en veloplagt chef. Også i januar.
Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 11. januar 2011.
Egentlig blogdebat om tavle-pc’erne på CES er her
Skriv et svar