Kvinderne kommer

It-branchen er et mandsdomineret erhverv. Men det er heldigvis ved at ændre sig. Senest har to af de helt store it-virksomheder – IBM og HP – fået kvindelige topchefer.
Selv om de næsten er jævnaldrene og begge er særdeles veluddannede, er Ginni Rometty og Meg Whitman så forskellige som de næsten kan være.

IBMs første kvindelige topchef Ginni Rometty har været i virksomheden næsten siden 1980. Hun er særdeles godt inde i strategien, hvor virksomheden bevæger sig væk fra det konkurrenceprægede hardwaresalg hen mod det mere lukrative marked for tjeneydelser og komplekse systemer. Således var hun ansvarlig for den meget succesfulde integration af konsulentfirmaet PriceWaterhouseCoopers i IBM.

Med stor sandsynlighed fortsætter Ginni Rommetty den strategi, IBM har fulgt de sidste 10 år. Samtidig var det ingen overraskelse for nogen, at det blev hende, der fik tjansen.
Anderledes forholder det sig hos HP: Udnævnelsen af Meg Whitman var en overraskelse for de fleste.

Meg Whittmann har arbejdet hele sit liv i virksomheder, der primært sælger til forbrugere. I firmaer som DreamWorks, Proctor & Gamble og Hasbro. Senest var hun direktør for eBay, hvilket gjorde hende til en holden kvinde. Så rig, at hun kunne investere 144 millioner USD af sin egen formue i sin valgkamp for at blive guvernør i Californien. Hun tabte, men blev ved årsskiftet medlem af bestyrelsen af HP.

I september efterfulgte hun Leo Apotheker, der ledte virksomheden så elendigt, at den tabte 47 % af dens aktieværdi under hans 11 måneder korte ansættelse. Der var mange andre mulige kandidater til chef-posten, både internt i HP og udenfor. Men bestyrelsen endte altså med at droppe en grundig søgning, og valgte hurtigt en person fra deres egen kreds.

Da hun lige var tiltrådt, udtalte Meg Whitman, at hun ikke ville ændre på den allerede lagte strategi. Men der gik ikke lang tid, så blev den ansvarlige for stategi og teknologivalg i HP Shane Robison fyret. Efter bare fem uger fra tiltrædelsen annoncerede HP, at de alligevel ikke ville skille sig af med deres pc-aktiviteter. Så jo: strategien er bestemt blevet ændret. Spørgsmålet er, hvor godt rustet Meg Whitman er til den slags overvejelser.

Hvor vigtige den slags beslutninger er, blev tydeligt i sidste uge: Cnet.com afslørede, hvorfor Microsoft i den grad har tabt markedet for tavle’pc’er til Apple og Google. Tidligt i 2010 havde Microsoft to konkurrerende hold, som skulle skabe grundlaget for Microsofts bud på en tavle-pc. Det ene hold kom fra Microsofts eneste succesfulde forbruger-elektronikprodukt – Xbox. Det andet hold baserede deres teknologier på Windows. Det første hold havde allerede et produkt klart, som hurtigt ville kunne lanceres: Courier.

Microsofts topchef Steve Ballmer turde ikke selv vælge. I stedet kaldte han Bill Gates tilbage fra pensionistlivet. Bill Gates fik angiveligt et anafylaktisk chock, da lederen af Courier-projektet – den erfarne J Allard – forklarede Gates, at Courier ikke havde en mailklient indbygget. I stedet kunne mail læse sin mail i en web-browser.

Courier blev droppet, og J Allard er ikke længere i Microsoft. Selvom det var ham, der om nogen hjalp Microsoft, da de meget sent ønskede at komme med på ”internet-bølgen” i 1990erne efter Bill Gates i lang tid havde afvist internettet.

Windows-projektet til tavle-pc’er blev aldrig godt nok, og nu venter alle på Windows 8, før de ønsker at anvende en tavle-pc med en Microsoft-platform. Courier kunnet have fået en markedsandel, men blev som skrevet droppet.

Eksemplet viser, hvor vigtig viden om markedet er. Og hvor dyre forkerte beslutninger kan være – hvis man har iltert temperament. Hvad Meg Whitman har. Hendes tidligere virksomhed eBay valgte at betale 200.000 USD i et forlig med en medarbejder, der var blevet skubbet af en vred Meg Whitman.

HP har en smertelig lang historik med udskiftninger på direktionsgangen, som på verdensplan kun overgås af DSB: Leo Apotheker efterfulgte Mark Hurd, som blev smidt ud fordi han brugte for mange af virksomhedens penge på den tidligere sexfilmsstjene Jodie Fisher. Mark Hurd efterfulgte i 2005 Carly Fiorina, som blev smidt ud af bestyrelsen pga ”uoverensstemmelser om strategien”.

Forløbet med HPs besynderlige siksak-kurs under Leo Apothekers styre viser, at HPs bestyrelse ikke er gode nok til at give direktøren strategisk modspil. De har nu valgt en kvinde, som ingen erfaring har med den virksomhedsrettede strategi, HP og IBM ønsker at forfølge.
Det bliver ikke noget let job. Måske det er på tide at udskifte HPs bestyrelse?

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 8. november 2011


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *