”I did your father yesterday” sagde den imødekommende, kvindelige tjener i New York til mit teenageafkom. Heldigvis var min datter lige ankommet – og dermed usædvanligt stille pga. jet-lag. Ellers havde hun grint højlydt og puffet mig i siden med sin spidse albue. I stedet nøjedes hun med at fnise, mens hun sagde: ”Hva’ var det – ”daddy”, er der gået ild i gamle huse?”
Forklaringen var naturligvis en hel anden. Tjenerens udsagn var bare den amerikanske måde at sige: ”Jeg serverede også for din far i går”. Men når teenagehormoner drøner rundt i kroppen, er det sjældent de mest dydige forklaringer, som trænger sig på.

Egentlig var det et besynderligt sammentræf, at min datter og jeg var i den store by på den samme tid, men sådan sker det mest uventede engang imellem.

Som en af de vigtige it-begivenheder i den samme uge: Microsofts Steve Ballmer og Facebooks Mark Zuckerberg udvidede deres partnerskab. Aldersforskellen mellem den kun 26 årige Zuckerberg og den 54-årige Steve Ballmer er ikke lige så stor som den, der er mellem min teenagedatter og jeg. Men tæt på.

Forskellene mellem deres virksomheder og deres karrierer må også være betydelige, da begge er på et helt forskelligt tidspunkt af deres udvikling. Mark Zuckerberg var ikke engang født, da Steve Ballmer startede hos Microsoft, som en af de allerførste ansatte i virksomheden.
Alligevel startede deres partnerskab tilbage i 2007, hvor Microsoft købte 1,6 procent af aktierne i Facebook for 240 millioner dollars samt indgik et annoncesamarbejde med Facebook.

De seneste tilnærmelser sker indenfor søgninger og smartphones.

Facebook vil fremover bruge Microsofts søgemaskine Bing til de såkaldte sociale søgninger. Er man logget ind på Facebook, vil Bing i fremtiden også vise resultater fra ens Facebook-venner sammen med de almindelige web-resultater. Søger man eksempelvis på en bestemt restaurant, så vil Bing udover ordinære søgeresultater også vise, hvad ens venner har skrevet – eller synes – om spisestedet.

Dette er ikke muligt for Google, som hverken kan – eller må – indeksere, hvad der sker på Facebook. De må sidde og ærgre sig, mens de tænker på, hvad de nu skal gøre.

Samarbejdet stopper ikke her: Microsoft og Facebook har tydeligvis også arbejdet sammen, inden Microsoft lancerede deres kommende platform til smartphones: Windows Phone 7. Microsoft forsøgte i forsommeren at lancere en mobiltelefon – Kin – som skulle være særligt god til personer, der bruger meget tid på sociale netværk. Den kom med sociale netværk som Facebook, Twitter og MySpace samt fototjenesten Flickr integreret. Alligevel blev den en eklatant fiasko, og Microsoft trak den hurtigt trukket tilbage fra markedet.

I Windows Phone 7 er mange af de samme tanker en del af operativsystemet, og denne gang er udviklingen sandsynligvis sket i samarbejde med Facebook. Som konsekvens er MySpace og Flickr ikke en del af den tæt integrerede ”fest”.

På mange måder virker dette som en logisk idé, når man ser på fodgængerne i New York: Næsten alle har enten en kop kaffe eller en mobiltelefon i hånden. Nogle få (kvinder) har begge dele, dog i hver sin hånd. Selvom alle ser vældigt business-like ud, er det sjældent e-mails, de tjekker på deres smartphone. I det mindste ikke hvis man skal tro min egen helt uvidenskabelige ”kiggen-over-skulderen” undersøgelse: De fleste skulle lige tjekke, hvad der foregik på Facebook eller Twitter, mens de ventede på grønt lys eller stod i elevatoren. Mine observationer passer dog godt sammen med fordelingen af internettrafik på det det amerikanske internet.

Microsoft har alt at vinde ved partnerskabet med Facebook: De er meget langt fra at kunne true Googles altdominerende position på søgemarkedet. Onde tunger har i lang tid påstået, at Bing da er en ok søgemaskine, men at Bing står for ”But it’s not Google”. Samtidig har Microsoft haft svært ved at få succes indenfor sociale netværk med Windows Live, og Windows Mobile er – indtil nu – ikke den store sællert.

Hvad Facebook får ud af alliancen er mere usikkert. Det eneste Zuckerberg har udtalt i den sammenhæng er, at de synes godt om samarbejdet med Microsoft, fordi de er ”the underdogs” i forhold til Apple på smartphoneområdet og overfor Google på søgeområdet.

Partnerskabet med Microsoft afholder dog ikke Facebook fra at udvikle faciliteter til Apples mobilplatform iOS eller Googles tilsvarende Android,

Uanset hvad udvides venskabet mellem den etablerede virksomhed Microsoft, som igen forsøger sig i David-rollen på andre græsmarker end dens hjemmebane, og den ungdommelige Goliath indenfor sociale netværk – Facebook.

Fremtiden vil vise, om de undgår at misforstå hinanden eller markedets signaler. Som da min datter pga. alders-og kulturforskelle misforstod tjeneren i New York.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 26. oktober 2010


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *