Microsofts vellykkede ommer

Microsofts temperamentsfulde topchef Steve Ballmer sælger i disse måneder nogle af sine aktier i virksomheden. Atten procent af hans beholdning vil blive solgt inden årsskiftet. Steve Ballmer bekræfter sin fortsatte store tiltro til virksomhedens produkter og fremtid i en kortfattet pressemeddelelse på virksomhedens hjemmeside. Alligevel er det store frasalg tankevækkende.

Han har dog næppe grund til at sælge ud på grund af frygt for fiasko på det lukrative marked for avancerede mobiltelefoner – også kaldet smartphones.

Salget af telefoner, der bruger Microsofts nye mobilplatform – Windows Phone 7, startede her i november. På det danske marked kan man købe Windows-mobiler fra Samsung, LG og HTC. I de sidste dage har jeg haft lejlighed til at teste en smartphone fra HTC med Microsofts nye mobilplatform. Og jeg er positivt overrasket.

Brugergrænsefladen er helt anderledes end det lidt kedelige og meget computeragtige design, der var en del af Microsofts tidligere mobilplatform – Windows Mobile 6. I stedet består brugergrænsefladen af store farvestrålende firkanter, der i sig selv er aktive. Eksempelvis er der en firkant til mail. På denne kan man se, hvor mange mails man har modtaget, siden man sidst trykkede på knappen. Den viser altså ikke antallet af ulæste mails, som den slags normalt gør. Godt tænkt.

I det hele taget virker navigationen overskuelig og er grafisk meget vellykket. Og vigtigst af alt: Den ligner ikke alle de andre. Den er noget helt særligt.

Integrationen til alle Microsofts produkter som mail, kalender, kontakter, tekstbehandling, præsentationer mm. er – ikke overraskende – virkelig god.

Men den største nyhed er den ekstreme integration af Facebook. Der er ikke en særlig navigations-firkant til Facebook. I stedet er Facebookindhold en del af alle de andre. Trykker man eksempelvis på ”People”-firkanten kommer man til liste af kontaktpersoner, som man forventer. Men bladrer man til højre, vises ens venners ytringer på Facebook. Samme princip er eksempelvis anvendt på ”Pictures”-firkanten, hvor man også ser Facebook-venners foto. Der er naturligvis en ”Me” firkant. Trykker man på den, ser man sine egne Facebook-kommentarer. Sådan bliver det ved hele vejen igennem.

En mere uddybende beskrivelse af mine testoplevelser er på min blog: blogs.jp.dk/it-bossen.

At der er kommet noget helt nyt ud af Microsofts mobil-produktlinje er ikke tilfældigt. I midten af 2008 blev der udpeget en ny chef for deres mobilafdeling – Microsoft-veteranen Andy Lees. Kort tid efter hans udnævnelse besluttede Microsoft helt at droppe den kommende udgave af deres mobilplatform (Windows Mobile 7) og starte forfra.

En modig beslutning i et marked, som også på det tidspunkt udviklede sig med rakethastighed.

Nu startede udviklingen af platformen med udgangspunkt i brugernes behov og adfærd – i stedet for i platformens muligheder. Derfor er der skrappe krav til det hardware, som skal sælges sammen med operativsystemet. Microsoft tester også de enkelte telefoner grundigt, inden en producent får lov til at sælge den sammen med Windows Phone.

På den måde placerer Microsoft sig et sted imellem Apple, som vil kontrollere hele værdikæden, og Google, der blot stiller deres Android-platform til rådighed for mobiltelefonproducenter. Skal jeg dømme ud fra den model, jeg har testet, er resultatet overbevisende.

En anden modig beslutning er den tætte integration med Facebook. Windows Mobile har især været brugt i virksomheder, og mange organisationer har forbudt de ansatte at anvende Facebook – i det mindste i arbejdstiden. Telefonen kan godt anvendes uden en Facebook-konto, men så er det ikke den samme oplevelse.

Selvom det er muligt at købe de nye telefoner i Danmark, er det kun i en international udgave. Det betyder, at der ikke er dansk navigation, tastatur eller ordbog. Microsoft Danmark ved ikke, hvornår en dansk udgave kommer. ”Indenfor 12 måneder” var deres svar på dét spørgsmål.

Samtidig er det ikke muligt med en dansk identitet at hente eller købe de små programmer – apps – til telefonen. Jeg omgik denne begrænsning ved at oprette en engelsk Microsoft Live konto, og så anvende denne fra telefonen.

Markedspladsen virker som den skal, men den er på ingen måde overfyldt, for nu at sige det på en pæn måde. Dette kan dog ændre sig, som tiden går, hvis Windows Phone 7 når kritisk masse.
Samlet set tror jeg at Microsoft har en god chance for at få en lukrativ luns af smartphone-markedet. På grund af de modige beslutninger og den konsekvente gennemførsel af dem.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 16. november 2010


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *