Månedens største it-overraskelse stod databasefirmaet Oracle for: IBM havde længe forhandlet med serverfabrikanten Sun. Suns bestyrelse afviste IBMs købstilbud på godt 40 milliarder kr, fordi de mente, det var for lavt. Kun to uger senere accepterede den samme bestyrelse et tilbud fra Oracle på godt 42 milliarder kr. Imponerende, at de to virksomheder kunne lukke en så stor handel så hurtigt! Men Sun havde ikke noget valg: De var ved at forbløde, da mange af deres kunder kommer fra den finansielle sektor. Spørgsmålet er, hvordan resultatet bliver.
Oracle har tidligere købt endog meget store virksomheder som eksempelvis BEA Systems, JD Edwards, PeopleSoft og Siebel. Det har gjort Oracle til en af de største softwarevirksomheder i verdenen. Men nu er de andet og mere: De kan sælge hele løsningen – inklusiv hardware. På samme måde som IBM gør det.
Oracle har taget tilløb til dette igennem et stykke tid. Dels ved et meget tæt samarbejde med hardwareleverandører – især Sun – og dels ved at sælge særligt optimeret hardware sammen med databaselicenser. Med Suns produktportefølge kan de nu levere servere, diske, operativsystemer, databaser, applikationsplatforme – og en lang række forretningssystemer.
Det eneste, der mangler, er netværksudstyr og egentlig hosting. Mon det bliver Oracles næste opkøb? Hvis de følger samme adfærd som andre store i branchen, så sker det.
Hardwareleverandøren HP startede den nye trend ved at købe den store hosting- og konsulentvirksomhed EDS. Til juni begynder netværksleverandøren Cisco at sælge servere til deres datacenterkunder. HP svarede hurtigt tilbage med deres Matrix-produkt, som nu forsøger at tage en luns af Ciscos infrastrukturmarked.
Der er mange andre, lignende eksempler. De viser alle det samme: It-virksomhederne ønsker at tage en større andel af deres kunders budgetter. Borgfreden er med andre ord slut i it-branchen. Til glæde for de fleste kunder, for det vil medføre øget konkurrence og dermed lavere priser og bedre service.
Men ingen roser uden torne: Sun ejede eller styrede også en række softwareteknologier, der bruges af hele it-branchen. Den vigtigste af disse Java-teknologien. Den er lige så vigtig for internettet, som MS-windows er for pc’erne. Sun var også sponsor for og bidragsyder til en række gratis, Open Source teknologier. Eksempelvis databasen mySQL og kontorpakken OpenOffice.
Oracles skaber og meget aktive topchef er en kontroversiel person i it-verdenen. Han har et uhørt ekstravagant privatliv, som får Stein Baggers privatforbrug til at ligne et gniers. Det omfatter en af verdenens største lystyachter – ”Morning Star”, adskillige privatfly (herunder en russisk MIG-jager), sponsorater af de dyreste kapsejladser, farverige skilsmisser og meget andet.
Det er ikke særligt sandsynligt, at han vil kunne skabe opbakning og konsensus i den meget idealistiske verden, der har skabt Java og mange af Open Source produkterne. Mange af disse skabes af programmører, der arbejder gratis. Dette vil de næppe gøre, hvis modtageren er en ødeland med milliarder på bankkontoen.
Mit håb er derfor, at Suns softwareteknologier vil blive skilt ud fra Oracle. Alternativt vil de visne pga. manglende opbakning og ressourcer fra andre end Oracle. Til skade rigtigt mange it-installationer og –budgetter.
Skal man tro Oracles indledende udmeldinger, så ønsker de at bevare kontrollen over de softwareteknologier, de har købt. Således udtalte Larry Ellison kort efter købet, at Java er »det vigtigste software aktiv, vi nogensinde har opkøbt.«.
Men lad os alligevel håbe, at Larry Ellison overrasker én gang til: Ved at gøre det rigtige for den samlede it-industri, og lader mySQL, OpenOffice og Java-platformen leve sit eget, selvstændige liv.
Bragt som kommentar i Jyllands-Posten d. 27. april 2009
Skriv et svar