På dydens smalle sti 2

Det er fyringssæson hele året i it-branchen. Også når det gælder topchefer. Det måtte chefen for en af verdens største it-virksomheder Mark Hurd for nylig sande. Årsagen til hans exit fra HP (Hewlett-Packard) var dog besynderlig: En kvindelig freelancer havde fremsat anklager om sex-chikane. En intern undersøgelse kunne ikke bekræfte dette.

Men i stedet blev der fundet uregelmæssigheder i hans administration. Bla. blev der fundet restaurationsbilag, hvor Mark Hurd havde skrevet for mange deltagere på. Deltagerne i de dyre middage var alene kvinden der klagede over sex-chikane og Mark Hurd. Derfor måtte han gå. Men sagen blev gradvist mere kulørt.

Efter Mark Hurds exit stod kvinden frem. Hun viste sig at være den tidligere skuespiller Jodie Fisher. Man skal ikke grave længe i hendes fortid på internettet, før man finder ud af, at hendes skuespilkarriere var af den mere erotiske slags. Eksempelvis hendes hovedrolle i filmen med den sigende titel ”Body of Influence 2”.

Jodie Fisher sammenfattede sit senere arbejde for it-virksomheden således til Reuters: ”Hos HP var jeg kontraktansat til at deltage i arrangementer for ledelsen og for kunder på et højt niveau rundt om i landet og i udlandet”.

Hvorfor i al verden hyrer HP en tidligere pornostjerne til at deltage i kundemøder? Det får i hvert fald it-virksomheden KMDs stærkt kritiserede gaver i form af koncertbilletter til danske it-chefer til at se lidt konventionelle ud …

Oracles farverige direktør Larry Ellison kom i sidste uge med et usædvanligt kraftigt udfald mod HPs bestyrelse. I en mail sendt til New York Times skriver han direkte, at HPs bestyrelse har handlet i mod med HPs ansattes, aktionæres, kunders og partneres interesser. Han sammenligner endda fyringen af Mark Hurd med situationen, da Apple for år tilbage fyrede Steve Jobs. Bagefter var virksomheden lige ved at gå ned, men blev reddet ved Steve Jobs tilbagekomst. Det er stærke ord og en dyster sammenligning. Selvom Larry Ellison er ven med Mark Hurd, og selvom han er berygtet for sine mange skilsmisser og voldsomt store privatforbrug.

Ingen havde forudset Hurds afgang. Han har siden sin tiltræden i 2005 gennemført en meget stor økonomisk turn-around af virksomheden, og fyret tusindvis af ansatte. En rigtig oprydder. Både top- og bundlinjen er blevet forbedret i hans tid, og i dag er HP større end den historiske ærkerival IBM.

Men måske har HPs bestyrelse vurderet, at der nu var brug for en anden profil. Eksempelvis for at få den fulde effekt af opkøbene af netværksvirksomheden 3Com og af Palm, der mest er kendt for deres opfindelse af den personlige, digitale assistent (PDA).

Samtidig ville sagen formentlig være umulig at skjule. I det mindste på sigt (husk nu: intet kan holdes hemmeligt på internettet). HPs bestyrelse har åbenbart vurderet, at sagen – selvom den kun vedrører restaurantbesøgs-bilag for under 100.000 kr – ikke var forenelig med virksomhedens værdier. Eller også var sagen bare en passende anledning. I hvert fald var bestyrelsen ikke enige: Beslutningen blev truffet med seks stemmer for og fire imod.

Ser man bort fra æreskrænkelsen og skårene i hans ægteskab, klarer Mark Hurd sig nok: Han forlader HP med en kompensation bestående af aktier og kontanter til en værdi af 157 millioner kr.

Kvinden, der startede det hele ved at fremsætte klagen over sex-chikane, har sandsynligvis også sit på det tørre: Hun har indgået et privat forlig med Mark Hurd. Bagefter udtalte Jodie Fisher til Reuters: ”Jeg var overrasket og ked af at Mark Hurd mistede sit job på grund af dette. Det var ikke min mening”. Hun blev åbenlyst ikke kontraktansat pga. hendes store begavelse.

Tilbage er der kun at huske de gamle ord: Liden tue kan vælte stort læs! Selv den mindste sag kan siden blive brugt imod dig. Så husk at forblive på dydens smalle sti. Også af hensyn til karrieren.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 17. august 2010
Egentlig blogdebat om emnet er her


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *