I en ikke så fjern fremtid kan pc’er være en saga blot. I stedet vil forbrugerne have trykfølsomme skærme i meget forskellige størrelser. Måske også tastaturer. ”Regnekraften” vil blive leveret gennem internettet af enorme datacentre, placeret et eller andet sted i verdenen. På samme måde, som Google i dag leverer søgeresultater til flertallet af klodens internetbrugere.

Udviklingen er allerede i gang: I dag kan man helt undgå at installere tekstbehandling, regneark, mailprogrammer og andre kontorprogrammer. I stedet tilgår man dem via internettet hos virksomheder som Google og Microsoft. Efterhånden kan man købe alle slags programmer på den måde – til levering direkte i web-browsere. Selv komplicerede programmer som kundestyrings- eller økonomisystemer.

Samtidig gør andre teknologier det lettere at undvære pc’en, hvis virksomheder af den ene eller anden grund er nød til at have cpu-kræfter på brugerens udstyr. Klient-virtualisering gør det muligt at køre brugerens programmer på virksomhedens servere i stedet, så de alligevel kan nøjes med en meget ”tynd” klient.

Derfor forsvinder behovet for lokale ”hestekræfter”. I det mindste i lande med veludbygget, digital infrastruktur. Som Danmark og de fleste andre industrialiserede lande.

Vil man have en idé om, hvordan fremtidens it-udstyr kommer til at se ud, skal man prøve Apples iPad’en, som blev lanceret i USA lige før Påske. Den ligner en forstørret iPhone, og er en sand fornøjelse at bruge. Den kan næsten alt det, en pc kan. Samtidig er det en stor fordel, at iPad’en er klar til brug, så snart man har tændt for den.

Med noget besvær har jeg skaffet et eksemplar til Danmark. Desværre er jeg overbevist, at resten af min familie hurtigt vil forsøge at vinde hævd over vidunderet. For den er lettere og meget mere intuitiv, end den netbook, jeg ikke har set, siden dén ankom i hjemmet. Både store og små synes allerede det er meget bedre at sidde henslængt med udstyret i en sofa, end det er at sidde på en stiv stol foran det tidligere pc-husalter. Som nu helt er flyttet væk i skammekrogen i et skab.

Jeg er ikke den eneste, der er begejstret for Apple-designet. Efterspørgslen i USA har været så stor, at Apple har måttet udskyde lanceringen af iPad’en i Europa. Hvor den skulle være ankommet til de store lande i slutningen af april, bliver det nu i slutningen af maj. Tidligst. Sandsynligvis kommer Apple til at sælge langt mere end 1.2 millioner eksemplarer på under tre måneder – alene i USA.

Apple bliver ikke alene om at levere denne slags udstyr, som jeg skrev i sidste uge. Der er stadig brug for it-kræfter i udstyret, og derfor er det typisk lidt tungt, og bruger en del strøm. Men teknologien udvikler sig hurtigt. Allerede i dag findes eLæsere med farveskærme. der ikke vejer meget mere end papir, og som næsten ikke bruger strøm. De er ikke kommet i handelen endnu, men det gør de indenfor 1 – 3 år. Samtidig går de ikke i stykker, hvis man taber dem på gulvet, og prisen vil være meget mindre end de (høje) priser, Apple forlanger i dag.

Den tekniske udvikling og de mange eksisterende – og kommende – internetbaserede tjenester vil gøre, at alle brugeres it-udstyr primært vil være skærme af forskellig udformning og størrelser. Lige fra små enheder, der kan ligge i hånden, til skærme som dækker væggen.

Når dét sker, vil it-verdenen ændre sig. Hvor de store it-leverandører som HP, Microsoft og Dell i dag både vil betjene forbrugere og virksomheder, vil de i fremtiden få meget stærk konkurrence om især forbrugernes gunst. Andre virksomheder som koreanske Samsung og japanske Sony udvider hele tiden, og er enormt stærke på det primære: Lækre skærme i alle mulige udformninger.

Samtidig har eksempelvis Sony masser af indhold at byde på, som spil, film og musik. Var man i tvivl om ambitionen, driver Sony nu tv-kanaler i Indien. Til deres Playstations er etableret Playstation Network, med indkøbsmuligheder, og en nyhedstjeneste. I øvrigt leveret af Google.

I mørke stunder tænker jeg, at dette kan blive døden for selvstændige medievirksomheder. For tænk lige denne tanke til ende: Engang kostede printere mange penge. Nu får man dem næsten foræret. Til gengæld koster det dyrt at bruge dem. Det samme kan ske med vores medie-forbrug: Skærmene (hvad enten det er tablets eller tv) behøver ikke nødvendigvis at koste noget i anskaffelse. Til gengæld skal betalingen falde, når men vil se, høre eller læse det indhold, som er ejet af den venlige virksomhed, der forærede skærmen.

Dystofi af Georg Orwellske dimensioner? Muligvis. Men de sidste års udvikling viser, at it-teknologiens markedsandelsvindere er dem, der også tilbyder indhold. Som Apple, Google og Amazon.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 20. april 2010


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *