It-verdenens store giganter har investeret svimlende summer og lægger stor salgsmuskel bag salget af løsningen. Således er eksempelvis Microsoft og Google meget ihærdige i deres forsøg på at sælge systemet til mig og til mine danske it-chefkollegaer.
Ideén er enkel: Drop dine egne servere og få i stedet leveret dine it-services direkte fra internettet. På samme måde som vi i dag får leveret strøm. Cloud-computing kaldes metoden.
Microsoft har nu som strategi, at alle deres produkter skal kunne købes på to måder: Man kan installere et program på sine egne servere, som man plejer. Eller man kan få adgang til den samme facilitet via internettet. Derfor er de ved at bygge gigantiske it-driftscentre rundt omkring i verdenen. Deres driftscenter i Dublin har alene kostet mere end 3 milliarder kroner.
På samme måde kan man købe mail, tekstbehandling og meget mere fra Google, så man i princippet kun har brug for en browser, som kan afvikles på næsten alt it-udstyr. Selv hvis det er gammelt og svagt.
SAP vil nå 1 milliard brugere – 965 millioner flere end i dag – allerede i år 2015. Dette ved at udbyde deres system via ”skyen”.
Derudover har en lang række nichespillere allerede lanceret programmer, der leveres direkte fra internettet.
Endelig har virksomheder som Amazon og Google stillet dele af deres tekniske platform til rådighed, så man eksempelvis kan købe diskplads eller CPU-kapacitet hos dem, præcis i de mængder og præcis når man har brug for dem. Med fuld variabilitet i prissætningen.
Alligevel har få danske virksomheder sagt ja tak til den nye driftsform. Helt præcist anvender kun 2 % af de danske virksomheder og organisationer programmer, der leveres via internettet. Det viser dette års ”It i praksis” undersøgelse, hvor konsulentvirksomheden Rambøll og Dansk IT har spurgt de 500 største danske virksomheder samt staten og kommunerne om deres it-brug og – planer.
To % af undersøgelsens deltagere er ikke mange. Faktisk tror jeg, jeg kender dem alle sammen. Og hvis det er dem, så har de fået løsningen stillet til rådighed til en særdeles favorabel pris. Det er som om, det er blevet en del af it-sælgernes provisionsmodel, at de for enhver pris skal proppe cloud-computing ned i halsen på kunderne. Selv hvis kunderne slet ikke er klar til at anvende løsningen.
Det er grundlæggende bekymringen for, om den nye teknologi er afprøvet nok, som holder 98 % af de adspurgte virksomheder tilbage. Eksempelvis om virksomhedens data holdes tilstrækkeligt hemmeligt, eller om it-leverandørerne magter at levere, hvad de lover. Den offentlige sektor især negative, fordi der kan være problemer med overholdelse af relevant lovgivning.
Alle problemer der sandsynligvis vil blive løst, efterhånden som markedet bliver mere modent. 40 % af de adspurgte virksomheder forventer da også at begynde at anvende cloud-computing indenfor de næste 3 år.
Dette vil dog ikke få de danske virksomheders it-omkostninger til at falde radikalt – i det mindste ikke i første omgang. Årsagen er, at der ikke – endnu – er tale om et komplet tilbud. Der udbydes kun nogle af de mange systemer, virksomhederne bruger i dag. Derfor er det ikke muligt helt at erstatte alle ens systemer med dem, der findes ”i skyen”. Dermed kan det være svært at høste en rationaliseringsgevinst. Samtidig skal der etableres integration mellem de systemer, der nu er på internettet, og dem der er blevet tilbage i virksomheden. Dette kan være en dyr og besværlig affære.
De cloud-baserede systemer er også kun billige, hvis man kan bruge dem præcis som de er. Selvom det er muligt at lave tilpasninger til nogen af dem, så forsvinder stordriftsfordelen, når man gør det. Og så er det ikke længere så billigt.
Hvis cloud-computing bliver meget udbredt, vil det få store konsekvenser for dem som sælger udstyr virksomhederne – eksempelvis servere.
To af de store på dette område – HP og Dell – afsluttede i sidste uge en hektisk budkrig på den lille virksomhed 3Par. HP endte med at byde 13 milliarder kroner, hvilket er tre gange 3Pars aktiemarkedsværdi. Det vigtigste aktiv i virksomheden er teknologier, der gør det muligt at udbyde disk-kapacitet på samme måde, som det sker i cloud-computing. HP og Dell ønsker helt tydeligt at forberede sig på en fremtid, hvor de enten selv udbyder services via internettet, eller leverer teknologi til dem, som gør det.
Cloud-computing skal nok få en stor betydning – på et tidspunkt. Men som med så megen anden teknologisk udvikling sker udbredelsen langsommere end de kloge tror – og de nye udbydere håber på.
Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 7. september 2010
Blogdebat om emnet er her
Skriv et svar