I disse timer fastsættes den endelige udbudskurs på TDCs aktier. Senest på torsdag skal den være meldt ud. Kapitalfonden NTC og dets moderselskab NTC Holding kommer med meget stor sandsynlighed til at høste en pæn gevinst på deres investering og indsats. Nøglemedarbejdere kan score en pæn bonus. Samtidig fremstår TDC som en veltrimmet og økonomisk sund virksomhed. Derfor bør alle vel være glade? Måske. For der kan udestå en stor it-regning.

I det meget omfangsrige aktieudbudsmateriale fylder virksomhedens interne it-systemer ikke meget. Men nærlæser man de 385 sider, falder man over en kortfattet omtale af seks såkaldte stjerneprojekter, der ”sigter mod at levere forbedret og forenklet it-arkitektur”. Under dette udsagn kan der gemme sig en milliardstor regning.

I slutningen af 2008 droppede TDC en storstilet modernisering af de mere end 450 systemer, virksomheden havde. Først kiggede IBM på opgaven, derefter CSC og til sidst Accenture. Men alles bud på opgaven antydede, at der skulle bruges mere end to milliarder på projektet.

It-chefen Jørgen Jakobsen fik ikke sin vilje, og gik i protest efter 14 år i virksomheden. I stedet forklarede strategichefen i TDC Eva Berneke den nye beslutning: Investeringen skulle spredes over flere år. Og vigtigere: ”I stedet rykker vi investeringer nu og her til udbygning af netværket til mobilt bredbånd.” Skrev Version2.dk dengang.

Prøv et øjeblik at forestille dig, at du bor i et nedslidt hus: Du kan vælge at renovere huset værelse for værelse (som TDC valgte at gøre), eller du kan restaurere hele huset på én gang (som de oprindeligt havde planlagt). Fordelen ved den valgte strategi er, at man kan blive boende i ”huset”, mens ombygningen er i gang. Mange virksomheder, der fornyer deres it-platform på én gang, ligger it-mæssigt stille i 2-3 år. Nogle gange flere.

TDC havde heller ikke nøglen til alle ”værelserne”: Nogle af systemerne – også helt centrale – har været outsourcet, og viden forsvundet fra virksomheden. Som Eva Berneke sagde i 2008: ”Vi betaler prisen for, at vi har sendt dele af IT-systemet i outsourcing. Vi har ikke haft dem tæt inde på livet – det har været en leverandørs problem.”

I 2008 forventede TDC, at projektet nu skulle gennemføres over 6-8 år. Da jeg spurgte den nuværende it-chef Morten Bangsgaard om, hvor langt de er kommet, svarede han ikke særligt præcist. I stedet bekræftede han, at de har været gang i en række projekter, og at de lægger rullende projektbudgetter for de næste 18-24 måneder for de mange delprojekter. Moderniseringen sker system for system, ud fra en forretningsmæssig prioritering.

Kunderne kan tydeligt mærke, at projekterne ikke er slut: Eksempelvis sender TDC fra tid til anden absurde fakturaer, som de selv ikke kan forklare – eller undertrykke. Samtidig er det tilsyneladende helt umuligt for dem effektivt at håndtere storkunder, der køber produkter på tværs af deres produktlinjer. Derfor er de nød til at have medarbejdere, der primært skal forsøge at fange – eller rette – de værste administrative brølere.

Eller som det skrives i udbudsmaterialet, så skal de fremadrettede it-projekter: ”muliggøre krydssalg og salg af kombinationsprodukter, lancere en integreret salgs- og tilbudsgivningsproces i TDC Erhverv, forbedre styringen af business-to-business fakturering og afregning”

Samtidig gør TDCs spagetti af systemer – virksomhedens egne ord i 2008! – det svært og dyrt for virksomheden at produktudvikle: Selv små ændringer i produkterne kan kaste store it-regninger af sig.

Der udestår altså fortsat en betydelige it-investeringer hos TDC. Man må håbe, at den endelige udbudskurs for TDC tager hensyn til dette.

Andre store danske virksomheder som Dansk Supermarked, Danske Bank, Ecco og Lego har investeret meget store beløb i nye it-platforme. Både i hardware, software og – lige så vigtigt – kompetencer og principper. Dette har de gjort, for at kunne nå deres ambitiøse, strategiske mål. Det er simpelthen for svært at vokse vertikalt eller horisontalt, hvis man hele tiden skal slæbe rundt på et drivanker i form af gamle, besværlige systemer.

Da TDC fravalgte den altomfattende modernisering afslørede det i virkeligheden, at ambitionsniveauet for TDC – geografisk og produktudviklingsmæssigt – ikke er særligt højt. Det bør kommende aktionærer skrive sig bag øret.

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 7. december 2010


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *