Kære Charlotte Sahl-Madsen

Nu er skåltalerne forbi, og mange har sikkert budt dig velkommen. Alligevel vil jeg gerne benytte denne lejlighed til – også – at byde dig velkommen. Af en særlig it-grund: Jeg bemærkede i dine egne udtalelser – og i de politiske analyser – at it på intet tidspunkt blev nævnt som et emne, du skal tage dig af. Og det er jo en fejl: Du er nemlig hele Danmarks it-minister.

Jeg læser, at du har et helt unikt gå-på mod og engagement, og en særlig evne til at skabe resultater ud næsten ingenting. En af deltagerne i dit VL-netværk siger direkte om dit potentiale på Facebook: ”Jeg kender Charlotte rigtig godt fra VL67, og hun har potentiale til at blive den bedste IT-minister Danmark nogensinde har haft!”

Du ved vist ikke så meget om it, men det kan du hurtigt lære. Lone Dybkjær kendte heller intet til it, inden hun blev fødselshjælper for de mange nationale it-planer, der blev lagt i 1990erne. Disse bragte Danmark i en digital førerposition, men denne position er blevet sørgelig eroderet i 00erne. Godt nok har vi en frygtelig masse bredbåndsforbindelser og pc’er. Men det gør os altså ikke til en førende it-nation. Lige som vi ikke er et førende portvins-land, selvom vi drikker rigtigt meget portvin pr. indbygger.

For at hjælpe dig lidt i gang, vil jeg – i al fortrolighed – tillade mig at foreslå dig disse ting til din it-huskeseddel:

Gør it karrierefremmende: Der er altid stor fokus på de it-projekter, som går galt. Succesfulde it-projekter bliver næsten ignoreret – i det mindste i pressen. Derfor er der en stor berøringsangst overfor it-projekter. Katastrofalt, hvis den danske offentlige sektor skal være blandt de mest effektive i verden.

Skab et positivt image om it-erhvervet, så det tiltrækker unge mennesker. Hvis du kigger dig om i it-verdenen vil du se, at der tydeligvis har været en meget lille tilgang af unge mennesker. Vi får derfor et generationsproblem, der svarer til folkeskolens.

Få it til at interessere kvinder: Aldersfordelingen i it-faget er ikke det eneste problem. Det er i meget høj grad en mandeverden. Dermed rekrutterer vi kun nye it-professionelle fra halvdelen af befolkningen. Og vi har i forvejen for få højtuddannede it-folk i Danmark.

Fokuser it-uddannelseskræfterne: I Hovedstadsområdet alene er der fem it-uddannelsessteder på universitetsniveau. Der kommer næppe verdensklasse ud af at sprede ressourcerne så meget. Du burde tage en snak med Tina Nedergaard, om I ikke skulle gøre noget ved det..

Send ikke ting i syltekrukker: Din forgænger sendte mange vigtige beslutninger i udvalg. Ofte bemandet med såkaldte eksperter, som sjældent kom op med noget konkret alligevel. Du har masser af dygtige embedsmænd. Lad dem komme med et forslag, og gennemfør det så!

Skær igennem og fjern idiotiske it-skel: Du ville blive overrasket over, hvor mange digitale skel, der er blevet sat op mellem de offentlige it-løsninger. Et af de grelleste eksempler er de Elektroniske Patientjournaler, som trods mere end 10 års massive investeringer ikke rigtigt er blevet til noget. Og ikke kan sendes mellem mange hospitaler i Danmark. Der er ikke nogen ministre (hverken dine forgængere eller sundhedsministre, finansministre endsige erhvervsministre), som har gjort noget ved dette. Så her er en god chance for dig. Men det kræver, du sætter dig ind i it-materien. Hvad få – hvis nogen – tidligere ministre har gjort. Men du magter det helt sikkert.

Find nye måder at øge produktivitet vha it. Produktiviteten falder i katastrofal grad i Danmark. It er et af de vigtigste værktøjer til at gøre noget ved dette. Men mange af de traditionelle muligheder er allerede taget i brug. Der er derfor behov for, at der tænkes nyt – og på nye måder.

Du har travlt, så jeg må hellere slutte mig brev nu. Jeg kommer gerne forbi til en kop kaffe, hvis de skal uddybes.

Med venlig hilsen

Per Palmkvist Knudsen

Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 2. marts 2010
Egentlig blog-debat om emnet er her


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *