Jeg skal virkelig tage mig sammen for at gå ind i et stormagasin. Jeg hader de mange bunker, det alt for store udvalg, de mange mennesker og den indelukkede luft. Så vil jeg meget hellere gå ned til min lokale tøjmand, der kender mig og som regel har hentet noget tøj hjem i min størrelse.
Måske derfor har jeg indtil nu undladt at tage til verdens største it-messe – CeBIT i Hannover. Udsigten til at tilbringe tre-fire dage sammen med over-ivrige sælgere har sikkert også fået mig til at takke nej til de mange indbydelser, jeg har modtaget gennem tiden.
Men man skal prøve alting mindst én gang, har jeg altid sagt til mine børn. Så i år tog jeg mig sammen, og arrangerede selv min rejse, og tog i sidste uge af sted med to kollegaer. CeBIT udstillingen fyldte i år 450.000 m² fordelt på 18 af de store haller i Hannover. Flere af dem virkede til at kunne rumme Bella Centeret i København. Jeg ved ikke hvor mange besøgende, der var i år, men året før var der 334.000. Mange mennesker – selv på så stort et areal.
Tre ting gjorde størst indtryk på mig:
Det er virkeligt blevet tavle-pc’ernes år: Overalt myldrede det med tavle-pc’er af alle mulige størrelser og udformninger. Jeg prøvede mange af dem, men kun Motorolas Xoom kom tæt på den oplevelse, iPad’en giver. De fleste andre er simpelthen dårlige kopier. Det er tit svært at bruge dem, fordi de reagerer for langsomt på fingertryk, eller fordi ikonerne er for små.
Apples topchef Steve Jobs følte sig da heller ikke på nogen måde truet. Alle andre it-virksomheder havde store stande. Chip-producenten Intel havde endda lejet en hel hal. Apple havde ikke engang en lille standplads. De var helt fraværende. Da Steve Jobs samtidig med årets CeBIT annoncerede den nye iPad2, skete det derfor fra USA. Uden et eneste eksemplar tilgængeligt på CeBIT messen.
Skal man tro omtalen, bliver iPad2 hurtigere, tyndere og sælges til nogenlunde samme priser som den ”gamle” iPad. Hvilket igen vil lægge afstand til de mange andre konkurrerende tavle-pc’er som kommer ind på markedet nu. De færreste kan det samme, som den gamle iPad, og nu har Apple altså allerede lanceret efterfølgeren.
Det bedste tavle-pc-råd lige nu er derfor, at du skal prøve den, inden du køber den.
Et andet meget populært emne var cloud computing – de mange nye services, som tilbydes via internettet. Som altid, når dette emne tages op, er der ikke så meget nyt. Alle vil gerne fortælle hvorfor netop deres produkt er relevant i forhold til cloud computing. Men få kunne fremvise større mængder relevante kundereferencer.
Mest overraskende for mig var Tyrkiets stærke profilering på messen. De havde købt sig ind som såkaldt partnerland, og de 92 deltagende virksomheder udstillede i grupper under de forskellige temaer, udstillingen består af.
Det var Istanbuls handelskammer, som havde arrangeret det hele for de deltagende virksomheder. Og på den måde blev de meget synlige – modsat så mange andre landes virksomheder.
Der var kun seks danske virksomheder på messen. Uden at fornærme nogen kan jeg godt skrive, at der ikke var en eneste af de mest kendte danske it-virksomheder.
Virksomheden Mobiboard var ny på messen – med godt resultat. Ifølge stifteren Peder Broager oversteg antallet af kontakter, de havde fået, ”deres vildeste forventninger”. De blev endda interviewet til Polens svar på DR2s ”So ein ding”. Billigt er det ikke at udstille: 75.000 kr i pladsleje og 125.000 kr i andre omkostninger kostede det Mobiboard. Den problemstilling har den Tyrkiske stat løst ved at give 50 % i tilskud til deres deltagende virksomheder.
Men stadig: Der var en masse andre virksomheder fra hele verden, som viste en enorm innovation og virkeløst. Lige fra små Kinesiske familiefirmaer, som leverede små elektroniske dimser til små softwarevirksomheder, der ville erobre verdenen. Som det lille softwarefirma fra Kosovo. De tilbød at lave online-løsninger til hele verdenen, selvom de kun var 30 ansatte.
Størst effekt opnås helt sikkert ved at gå sammen. Som Tyrkiet og mange andre lande havde gjort. Men det kræver samarbejde, finansiering og virkelyst fra deltagerne. Har vi slet ikke den i Danmark?
Det er ikke sidste gang, jeg deltager i CeBIT. For det var befriende at konstatere, at it-branchen består af meget andet end de store, globale virksomheder.
Bragt som kommentar i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 8. marts 2011
Blog-debat om tavle-pc delemnet er her
Skriv et svar